Mi az a fermentálás?

Hatalmas divatját éli a fermentálás; minden valamire való hírportálon találkozunk az erjesztett zöldségek jótékony hatásaival. Ez persze nem újdonság, már nagyanyáink, ükanyáink is tettek el savanyúságot, hiszen úgy tartották, hogy amellett, hogy finom, és feldobja a főétkezéseket, poztitív hatással van az egészségünkre is. Nincs ez másként ma sem; az orvostudomány is a fermentálás mellett áll, egyre több kutatás bizonyítja az erjesztett zöldségek immunerősítő hatását.

Savanyú káposzta az egészségmegőrzésért

Az erjesztett élelmiszerek könnyítik és gyorsítják az emésztés folyamatát, segítenek karban tartni a bélflórát, így erősítik immunrendszerünket is. Továbbá, hasznosnak bizonyulnak a fogyókúra során, és ellenállóbbá teszik a szervezetet az ízületi gyulladások kialakulásával szemben is. A fermentált zöldségek könnyebben emészthetőek, így a bennük lévő vitaminok gyorsabban tudnak felszívódni.

Hogyan kell fermentálni?

  • A fermentálás egyáltalán nem bonyolult folyamat, cserébe viszont kicsit időigényes. Szükséged lesz hozzá némi vízre, sóra, steril befőttesüvegekre, illetve –ízlés szerint– fűszerekre. Nincs más dolgod, mint alaposan kimosni a befőttesüvegeket. Ha ez megvan, akkor következhet az alaplé elkészítése. Forralj fel annyi vizet, amennyire szükséged lesz (attól függően, hogy mennyi zöldséget szeretnél fermentálni, illetve, hogy mekkorák a befőttesüvegek). Ha a víz a forralás után kihűlt, akkor adj hozzá 1 evőkanál sót literenként.
  • A befőttesüveg alján helyezd el a választott fűszereket a kívánt mennyiségben. Ezek lehetnek a magyar konyha klasszikusai; fekete bors, babárlevél, fokhagyma, mustármag, kapor, koriander– de a bátrabbak akár szegfűborssal, lime-mal, gyömbérrel is kísérletezhetnek. Majd tedd az üvegbe a savanyításra szánt zöldségeket, és öntsd rájuk a sóoldatos vizet úgy, hogy minden zöldséget ellepjen, és fedd le az üveg tetejét.
  • A zöldség szeszélyes; ahhoz, hogy beinduljon az erjedése, minimum 18-20 fokos hőmérsékletre, és legalább 5 napra (de megesik, hogy két hétre) van szükség, ezért türelmesnek kell lenned. Célszerű naponta ellenőrizned, és ha azt látod, hogy az üvegből kifutott a lé, akkor töltsd újra.

Amellett, hogy számos különböző főételhez remekül illik a savanyúság, rendszeres fogyasztása a családod egészségét is segít majd megőrizni!

Érdekel a vendéglátás?

Tekintsd meg képzéseinket, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy ide kattintva add le a jelentkezésed akár most!

Telefon: +36-1-4035504, +36-1-4033585, +36-1-3185064

E-mail: info@gourmand-iskola.hu

Cím: 1165 Budapest, Veres Péter út 102.