Így készülj a felvételire

Összegyűjtöttük Neked azokat a jó tanácsokat, amelyeket szem előtt tartva a legjobb formádat hozhatod a középiskolai felvételi beszélgetésen.

Nagyon fontos, hogy a felkészülés és a rákészülés nem a felvételi beszélgetés napján, hanem azt azt megelőző napon indul. Ekkor alapozod meg ugyanis a másnapi teljesítményed. Természetesen nem tanulásra, magolásra, stresszelésre gondolunk, éppen ellenkezőleg. Az első és legfontosabb tanácsunk, hogy pihend ki magad rendesen! Bújj ágyba időben egy klassz könyvvel, tedd be a kedvenc filmed, vagy meditálj, hogy igazán másnap kisimult és kipihent legyél!

Már előző nap célszerű átgondolnod, hogy mi az, amit szeretnél majd megosztani magadról. Tervezz meg egy rövid, de tartalmas bemutatkozást, hogy a jelen lévők pontos képet kapjanak rólad. Így a személyes kérdések hallatán nem fogsz elbizonytalanodni. Fontos, hogy minden kérdésre magabiztosan és határozottan válaszolj. Légy tisztában az erősségeiddel. Persze nem szabad elszállni, és túl nagyképűnek tűnni, de jó benyomást keltesz majd, ha látják, hogy ismered a saját jó tulajdonságaidat.

Minden kérdésre őszintén és nyíltan válaszolj. Nem érdemes füllenteni, hiszen hamar kiderülhet az igazság, ez pedig nagyon rossz fényt vetne rád.

Szót kell ejtenünk továbbá a verbális és nonverbális kommunikációról is. Igazán jó benyomást akkor kelthetsz, ha szépen, érthetően és jól hallhatóan formálod a szavakat (már a köszönéstől, a bemutatkozástól kezdve), és nem motyogsz. A testtartásod legyen egyenes, húzd ki magad, ne hintázz a széken, ne tördeld az ujjaidat. Gesztikulálj nyugodtan, de ne vidd túlzásba; a kulcs a természetesség!

Törekedj a szemkontaktusra. Ne bámulj magad elé a beszélgetés ideje alatt, mert azt fogják gondolni, hogy bizonytalan vagy, félénk, illetve esetleg rejtegetsz valamit.

Mosolyogj! Tudtad, hogy amellett, hogy ezzel szimpátiát keltesz a felvételiztető tanárokban, a saját mosolyod rád is visszahat? Bizony, aki mosolyog, sokkal komfortosabban, kellemesebben érzi magát.

Mindent egybevetve, a lényeg, hogy felszabadultan viselkedj, és te magad is érezd jól magad a beszélgetés során! Ha a fenti tanácsokat megfogadod, biztosan sikerrel teljesítesz a felvételi beszélgetésen. Mindent bele!

Érdekel a vendéglátás?

Tekintsd meg képzéseinket, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy ide kattintva add le a jelentkezésed akár most!

Telefon: +36-1-4035504, +36-1-4033585, +36-1-3185064

E-mail: info@gourmand-iskola.hu

Cím: 1165 Budapest, Veres Péter út 102.