A Határtalanul Program célja elsősorban a magyar-magyar kapcsolatok építése, a résztvevők közti személyes kapcsolatok kialakítása, a kapcsolatok elmélyítése. A program keretében magyarországi iskolák tanulói az állam támogatásával osztálykiránduláson vesznek részt a szomszédos országokban, így igen színes személyes tapasztalatokat, élményeket szereznek, melyeket később életük minden területén hasznosíthatnak. 

Szlovénia, 2022

Iskolánk egyik fő feladatának tekinti, hogy minél szorosabbra fűzze kapcsolatát a határon túli magyar iskolákkal és szervezetekkel. Szeretnénk ha tanulóink a Kárpát medencében élő magyarság történelméről és jelenéről nemcsak a könyvekből és a médiából tájékozódnának, hanem betekintést nyernének a kisebbségben élő nemzettestvéreink hétköznapjaiba is.

A magyar kormány által támogatott Határtalanul! programok és külhoni utazások ezt a célkitűzésünket támogatják, lehetővé téve diákjaink számára látókörük bővülését, a magyarságtudatuk erősödését. E törekvésünkkel összhangban vett részt 40 diákunk és 4 kísérő tanárunk 2022.08.22. és 2022.08.26. között egy ötnapos kiránduláson Szlovéniában. Felkerestük az ottani magyar vonatkozású emlékeket és tapasztalatokat gyűjtöttünk a Szlovéniában élő magyarság jelenlegi helyzetéről.

2021 Vajdaság - Délvidék HAT-20-02-0066

Határtalanul kirándulás a Vajdaságban és a Délvidéken

2021 szeptember 27-től október 01-ig

09.27. Hétfő

Miután megérkeztünk Szabadkára, először találkozunk a partneriskola diákjaival és megismerkedtünk az iskola épületében folyó különböző képzésekkel. Az iskola kultúrtermében közösen megnéztük az  előző két utazás folyamán készült képeket és a rövid kis video részleteket. Közben elfogyasztottuk a vendéglátóink szendvicseit és a cukrászaink külön erre az alkalomra készített sütemény különlegességeit.

09.28. Kedd

Folytattuk a szabadkai városnézést, Belülről is megtekintettük Szabadka büszkeségét, a magyaros szecesszió egyik legszebb alkotását, a Városházát is, melynek lenyűgöző dísztermében is helyet foglalhattunk majd, a frissen felújított Zsinagóga, Raichle palota – Kortárs Galéria, Szent Teréz templom, végül a Ferencesek temploma következett.  Ezután rövid sétát tettünk a piacon ahol szinte minden kapható. Ezután kirándultunk Palicsra.

Este a szabadkai diákok vezetésével esti városnézést tartottunk, amit a városról készített kvízsorozat zárt le.

09.29. Szerda

Reggeli után, indultunk Székelykevére, Belgrád felé. Útközben Újvidéken rövid kitérőt tettünk, mivel nagyon sok magyar emlék kötődik Vajdaság fővárosához. A főtér és a nyüzsgő sétáló-utca megtekintése után a Duna felett feszülő kecses hídon átsétáltunk a másik oldalra a Péterváradi várba, ahonnan megcsodáltuk a gyönyörű panorámát.

A nap másik fénypontja  a Szendrői vár,  megtekintése volt.

Vacsora, szállás a legdélibb magyar faluban Székelykevén, ahol a helyi magyar néptánccsoport tartott számunkra egy kis tánctanítással egybekötött bemutatót.

09.30. Csütörtök

Belgrádban megnéztük a Stambul-kaput, Hunyadi János győzelmi emlékművét, Dugonics Titusz tornyát. Látogatásunk csúcspontja a Duna-Száva torkolatánál épült Nándorfehérvári-vár meglátogatása volt. Sétálunk a falak és bástyák között. Látogatást tettünk Zimonyba, Hunyadi János halálának színhelyén. Itt áll a millenniumi Hunyadi-torony, melyen még kivehetők az 1918-ban levert magyar címer kontúrjai. Látogatásunkat a 2019-ben felállított Hunyadi szobor koszorúzásával fejeztük be.

Galambóci vár megtekintése.

Székelykevén, vacsora után a délszláv háború veteránja, Danyi Zoltán nyugalmazott ezredes tartott egy hallatlanul érdekes előadást egy addig sérthetetlennek hitt amerikai repülőgép lelövéséről.

10.01. Péntek

Székelykevének nincs igazi műemléke, kastélya, történelmi emlékhelye, és a környéken kevés a természeti látnivaló is. Felbecsülhetetlen érték azonban a lakosság sikeres szellemi, kulturális harca a megmaradásért. A falu léte olyan pozitív példa az összmagyarság számára, amit kis csoportunknak feltétlenül látni kellett. A falu puszta léte egy felkiáltó jel. Magyarok nemcsak múltunk van hanem jelenünk és jövőnk is!

Reggeli után indultunk vissza Budapestre. Útközben rövid szünetet tartottunk Zentán.

A városháza tornyában a Zentai-csata makettjét és a kiállítást tekintettük meg.

A Papuli-étteremben pedig megkóstoltuk az étterem messze földön híres tiszai halászlevét. A házigazdák velünk kivételt tettek, a főszakács beavatott az étterem egyedi receptjébe.

2021 szabadkai diákok Budapesten

A szabadkai diákok budapesti programja: 2021  10.18-22

10.18. Hétfő

Az iskola bejáratnál vártuk a szabadkai barátainkat, ahol rögtön át is adtuk kis ajándékainkat. Ezt követte iskolánk bemutatása. A reggeli az ebéd/vagy csomag/ és vacsora a szabadkaiak itt tartózkodása alatt a Gourmand Középiskolában történt, az étkezések idején a mi tanulóink szolgáltak fel. Az ételcsomagok összeállítása és kiosztása is elsősorban azoknak a diákoknak a feladata volt, akik részt vettek a vajdasági kiránduláson.

10.19. Kedd

Reggeli után együttes városnéző túrára indultunk, melyet a Hősök terén kezdtünk és a Gellért-hegyen fejeztünk be, érintve a Vajdahunyad várat, Andrássy utat, Operát, Zeneakadémiát, Bazilikát, Váci utcát, közben felidéztük közös történelmünk eseményeit, melyek Budapesthez kötődnek. A városnézés után a barátaink előzetes kérése alapján beiktattunk egy látogatást a Macska Kávézóba, ami a visszajelzések alapján rendkívüli élmény volt minden résztvevő számára.

10.20. Szerda

A délelőtti órákban a várba indultunk, körbejártuk a Várnegyed kiemelkedő műemlékeit. Megnéztük a Mátyás templomot, a Várszínházat, a Halászbástyát és a Sándor palotát is.  A  programunk a Dísz-téren fejeződött be. Vacsora után a diákjaink vezetésével esti városnézésre indultunk, amely  a kivilágított Budapest  mindenki számára  felejthetetlen Gellért hegyi panorámával fejeződött be.

10.21. Csütörtök

Délelőtt meglátogattuk a kerületünkben a Csoki Múzeumot, ahol a kostolás mellet elkészíthettük a saját ízlésünknek megfelelő saját csokoládé kreációnkat is. Ezt követően bográcsozással egybekötött ebéd volt az iskolánkban.  Ebéd után a Parlamentbe mentünk, ahol megtekintettük a nemzeti egységünk egyik legfontosabb jelképét a Szent Koronát. Ezután folytatódott az édes program. Közösen készítettünk egy nemzeti színű történelmi Magyarországot ábrázoló tortát, amit a közös vacsorán együtt ettünk meg.  A nap végén búcsú est, közös tánc.

10.22. Péntek

Reggeli után az iskolánk lépcsőjén elénekeltük a himnuszt és elindultunk Gödöllőre – a királyi kastély megtekintése után elbúcsúztunk barátainktól, akik elindultak vissza Szabadkára.

2022 Kirándulás a Partiumba HAT-19-02-0038

A budapesti diákok programja:

2022.05.23.-27

első nap 05.23 Hétfő

Megtekintettük és megkoszorúztuk a Nagyváradi Székesegyház előtt  található Szent László szobrot és a kanonok sort. Majd rövid sétát tettünk a történelmi belvárosban: ahol megnéztük a Fekete Sas Palotát, sétánkat a Kőrös folyó partján fejeztük be.

második nap 05.24. Kedd

Arad: partnerintézmény megismerése egy próba ballagással kezdődött, amit nagyon örültünk, hogy végig nézhettük, ezt közös városnézés követte. Megemlékeztünk az 1848-as szabadságharc hőseiről és közösen megkoszorúzzuk kis műsor keretében az Aradi Vértanúk emlékművét, Ezt követően megnéztük a helytörténeti múzeum anyagát különös tekintettel az 1848-49-es Szabadságharc tárgyi emlékeire. Érdekes volt a felfedezés, hogy a múzeum képei között eredeti Munkácsy alkotást is találtunk.

harmadik nap 05.25. Szerda

Nagyszalonta: partneriskola diákjaival közösen Arany János szülőháza helyén lévő emléktáblát megkoszorúztuk, a Csonka Toronyban lévő emlékmúzeum anyagát megnéztük.

A délutánt Pécskán töltöttük – Bivalyfarm és a multifunkcionális sátor megtekintése után kerékpártúrára indultunk az aradi gyerekekkel és tanárukkal a Maros völgyében, ahol megnéztük a közelben lévő középkori szerb kolostort.

Esti városnézést tartottunk az aradi diákok vezetésével.

Negyedik nap 05.26. Csütörtök

Közös programra indultunk, úti célunk Világos. Az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc szempontjából nagyon jelentős terület. A lakosság férfi tagjai közül sokan beléptek a nemzetőrségbe, mint Arany János. Megtekintettük a Bohus kastélyt, ahol Görgey Artúr aláírta a kapitulációról szóló szerződést.

A következő úti célunk Temesvár: A két iskola diákjai közösen megnézték a belvárost, ahol több magyar szecessziós stílusban épült palota pompázik eredeti szépségében.

Megnéztük a temesvári magyar közösség református templomát és Tőkés László egykori házánál megemlékeztünk az 1989-es romániai forradalomról.

Este felejthetetlen búcsú estet rendeztünk közösen az aradi iskolával a Jelen Kiadó kultúrtermében.

ötödik nap 05.27. Péntek

Hazafelé kis szakmai program keretén belül megnéztük a Százéves Cukrászdát. Majd rövid városnézés után hazafelé indultunk.

Aradiak programja Budapesten

2022.05.30. – 2022.06.03. 

első nap: 05.30. hétfő

Az aradi diákok programja Gödöllőn kezdődött. A királyi kastélyt megtekintése után indultunk Budapestre. A szálloda elfoglalása után, kávéztunk, sütiztünk az iskolánkhoz tartozó Mandula cukrászda teraszán, közben átbeszéltük az előttünk álló néhány nap feladatait. Az iskolánk bemutatása után a vacsora következett, amit az Aradi utazáson részt vett diákjaink szolgáltak fel.

A következő napokon is a reggelik és vacsorák szervírozása az ő feladatuk volt.

második nap: 05.31 kedd

A nap, a kerületünk megismerésével kezdődött. Idegenvezető segítségével megtekintettük a közelben lévő látványosságokat a szecessziós villasor legszebb épületeit. A sétát a sashalmi kilátónál fejeztük be. Ezután visszatértünk iskolánkba, ahol Bede Róbert tanár úr vezetésével ételkóstolóval egybekötött gasztronómiai bemutatón vettünk részt. Ezt követően a városnézés kezdődött a pesti oldalon, ami a vacsora után is folytatódott a diákjaink vezetésével

harmadik nap 06.01 szerda

Egésznapos városnézés a budai oldal látványosságainak megcsodálása.

Vacsora után sétahajózáson vettünk részt a Dunán.  Majd tettünk egy

sétát a kivilágított belvárosban. Duna part, Vigadó, Váci utca.

negyedik nap 06.02 csütörtök

Kirándultunk a Jánoshegyi Erzsébet kilátóhoz Budapest legmagasabb pontjához.

Az utazás a fogaskerekű vasúton, nagyon tettszett az aradi diákoknak.

A kirándulás után az iskolánk konyhájában közös tortasütés kezdődött. A sütésben

nem tudott mindenki részt venni, hiszen a konyha mérete korlátozott, viszont a torták

elfogyasztásában mindenki szívesen részt vett. Amíg a konyhában lázas munka folyt, addig a

többiek fociztak, pingpongoztak, beszélgettek, sakkoztak és arra is volt lehetőség, hogy az egy héttel korábban készült fotókat kivetítsük.

Vacsora után következett a táncos búcsúest

06.03 hazautazás: péntek

Reggel után együtt elkészítettük az úticsomagokat,

majd közösen megemlékeztünk az iskola udvarán a Nemzeti Összetartozás Napjáról.

Az ünnepség után elbúcsúztunk aradi barátainktól, akik nehéz szívvel, de nagyon sok élménnyel és új barátokkal gazdagodva elindultak hazafelé.