Erasmus+

Szakmai  kompetenciafejlesztés

azonosító száma: KA 102-04000AF49

Felhívás: Szeretnéd fejleszteni szakmai ismereteit, hogy diákjait magasabb színvonalon oktathassa? Szívesen részt venne egy tanulmányúton, ahol kipróbálhatjamagát egy elismert olasz séf mellett?

A mobilitáson kínálunk:

 • lehetőséget egy ingyenes szakmai továbbképzésre, tanulmányútra gyakorlattal
 • az olasz gasztronómia megismerésének lehetőségét
 • a szakács; pincér és cukrász szakoktatók munkájának kapcsolódási pontjára fókuszál a továbbképzés, ezért mindhárom terület érintésre kerül, az oktató kollégák együttműködésével a középpontban
 • szakmai fejlődést, nemzetközi körülmények közötti tapasztalatszerzést
 • szakmai tanulmányutat
 • a mobilitás alatt teljes ellátást, szállást, kiutazás és a hazautazás biztosítását
 • olasz – magyar tolmácsok segítségét a továbbképzésben
 • Europass mobilitási igazolványt a továbbképzésről

A mobilitás elvárásai:

 • részt venni minden munkaprogram ponton a 7 nap alatt (2 nap oda-visszautazás, 5 nap szakmai program)
 • a gyakorlatra az előírások szerinti munkaruháról gondoskodni (szakácskabát, nadrág, csúszásmenetes cipő, sapka, konyharuha)
 • szakmai beszámolót készíteni a hazaérkezést követő 30 napon belül, azt megjelentetni saját munkahelye honlapján és megküldeni az alapítványnak, saját munkahelyén bemutatót tartani a szakmai út tapasztalatairól,fényképekkel illusztrálva
 • indulásként megjelölt helyen és időpontban megjelenni,mind az oda, mind a visszaút esetén, a csoporttal együtt utazni köteles mindenki
 • elektronikus kérdőív kitöltése az Európai Unió által üzemeltetett Mobility Tool felület által generált kérdések alapján, elmulasztása esetén a támogatást a résztvevő köteles megfizetni
 • a napi és hétvégi kérdőívek kitöltése, a továbbképzés értékelése
 • 2 db recept és a hozzá tartozó módszertan leírása

Gyakran ismételt kérdések oktatói mobilitáshoz

Olyan iskolában oktató szakoktatók, akik a szakács szakmákban oktatnak szakmai gyakorlati tantárgyakat vagy elméleti oktatásban részt vesznek. Pályázhatnak tanulószerződéssel vagy együttműködési megbízással tanulókat foglalkoztató vállalkozások gyakorlati oktatói is, ha ugyanezen a területen tanuló diákoknak biztosítják a gyakorlati képzést. Aktív munkavállalók pályázhatnak, nyugdíjasok sajnos nem.

A pályázat Európai Unió által támogatott, a pályázat keretében előírás az uniós dokumentumok használata,ezért kell ilyen típusú önéletrajzot kitölteni.

A Tempus Közalapítvány által támogatott pályázat előírja a személyenkénti szerződéskötést. A szerződésben pontosan rögzítésre kerül, hogy a támogatott oktatók számára mit is biztosít a projekt: tanulmányút munkaprogramját, szállást, étkezést (teljes panziót),közlekedési költséget Budapest – Olaszországi célállomás között és a hivatalos programokra való utazási lehetőséget.

 • 2019.10.06- 2019.10.12
 • 2019.04.26-2019. 05.02.

Amennyiben a résztvevők közül mégsem tud az adott időpontban valaki kiutazni, akkor szükség lehet tartalék személyre, aki a lemondás után átveszi a résztvevő helyét. A teljes támogatást csak a kiutazott személyekre igénylehető, ezért, ha a kiválasztott résztvevő már tudja, hogy nem tud részt venni az úton, azonnal jeleznie kell az Alapítvány felé

Igen minden résztvevőnek rendelkeznie kell ezzel. Ügyintézésről bővebb felvilágosítást olvashat: www.oep.hu

A résztvevőknek nem kell kötnie,ezt az Alapítvány köti a kiutazó személyekre, a kiutazás előtt néhány nappal.

A szakács szakmát oktatók számára komplex képet adni az alapanyagok kiválasztásától az elkészítési lehetőségekig,tálalás, szervírozás, italajánlás. A szakács szakmára és a szakmai vizsgákra felkészítés során fontos tényező a megfelelő alapanyagok kiválasztása, a menüsorok változatossága. A szakácsok számára a menüsorok szakmai összeállítása és a különböző, napjaink egészséges táplálkozási igényei szerinti ételsorok összeállítása. A korábban megszerzett ismeretek felújítása és olyan új információkkal való kiegészítése, mely segít megismerni az új eszközöket,technológiákat és nemzetközi trendeket. A mediterrán diétával való megismerkedés, mely nemzetközi szinten is elismert az egészséges életmódot támogató szakemberek körében. A megszerzett ismeretek átadása a tanulóknak és a kollégáknak a hazai vendéglátó oktatás minőségének javulását és a hazai vállalkozások fejlődését is segíti. A külső gyakorlóhelyen megjelenő személyi elvárások megismerése, a szociális kompetenciafejlesztés gyakorlatban alkalmazott módszereinek megismerése egy mesteroktatótól. A vállalati és iskolai oktatók kommunikációjának elősegítése. A gyakorlott olasz oktatók a gyakorlati képzés módszertanát is megismertetik a résztvevőkkel (ACTIVELEARNING), ahol egy új szemléletmódot is megismerhetnek. A gyakorlott oktatók beavatják a magyar kollégákat, a szociális, kommunikációs és szakmai kompetenciák fejlesztésébe. A tanulmányúton mind iskolai, mind vállalati oktatók is részt vesznek, így együtt dolgozva, gondolkodva közös motivációval hatékonyabban fognak tudni az oktatásban együttműködni.

Az iskolából delegálnak oktatókat(elméleti szakmai tantárgyakat, gyakorlatot oktatót) és a velük kapcsolatban álló cégek gyakorlati oktatói közül is. A tanulmányút során megvalósul a kettő fél közötti kommunikáció. A program összeállításakor az olasz féllel arra koncentráltunk, hogy a gyakorlatot mutassák be és a délutáni foglalkozásokon lehetőség legyen a technológia megtanulására.

 • A kötelező információs napon való részvételt, a szerződés aláírását.
 • Az előre megadott indulási időpontban és helyszínen való megjelenést, a csoporttal való együtt utazást, mind az oda úton,mind a visszaúton. Indulás helyszíne: Budapest, hajnali órákban!
 • Az Európai Egészségbiztosítás Kártya elintézését.
 • A kiutazást követően a munkaprogram szerinti programokon való részvételt.
 • A napi és hétvégi kérdőívek kitöltését, a továbbképzés értékelését a kint tartózkodás alatt.
 • A hazautazást követően

  egy beszámoló elkészítését az alapján, hogy milyen szakmai információk voltak azok, melyekkel gazdagabb lett a résztvevő és ezeket hogyan tudja beépíteni a napi oktatási gyakorlatába.A munkahelyén dolgozó kollégáknak a megszerzett információk átadását. A kint tartózkodáskor és a munkahelyi bemutatóról készített 3-4 db fénykép megküldését a szakmai beszámolóval együtt az Alapítvány részére és megjelentetését a saját munkahelyének honlapján.

 • A Mobility tool felület által generált kérdőív kitöltése, ennek elmulasztása esetén a támogatás teljes egészében visszafizetendő!

Görögország, 2021

Olaszország, 2019

A jelentkezés módja

Jelentkezni önéletrajzzal és motivációs levéllel az info@gourmand-iskola.hu e-mail címen lehet.