Erasmus+

Erasmus+ pályázattal szakmai gyakorlati lehetőség technikusaink számára

Intézményünk Erasmus+ szakképzési akkreditációval rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy minden évben kérhetünk támogatást szakmát tanuló diákjaink számára, hogy nemzetközi szakmai gyakorlatot tudjunk részükre biztosítani. Évente más keretösszegből gazdálkodunk ettől függően tudunk más-más létszámú diákot bevonni a lehetőségbe. A külföldi szakmai gyakorlat előnyei:

 • Lehetőséget jelent a szakmai idegen nyelv, főleg az angol nyelv gyakorlására, magabiztosabb nyelvtudás megszerzésére
 • Szakmai tudásukat nemzetközi környezetben tudják fejleszteni, új ismereteket elsajátítani
 • Önállóságot tanulnak, mivel 14 – 91 napos közötti időtartamú mobilitásokat szervezünk.
 • Megtanulni, megismerni és alkalmazkodni más nemzet kultúrájához, munkahelyi környezetéhez, munkakörülményeihez és szakmai elvárásaihoz
 • Europass Mobility igazolvánnyal tanúsítani tudják későbbi munkahelyükön, hogy részt vettek nemzetközi szakmai gyakorlaton.
 • Szakmai gyakorlatuk beszámításra kerül a képzés idejébe

Jelenleg 4 diák számára szerveztünk Szicíliában 3 hónapos szakmai gyakorlatot, akik olasz nyelven is sok szakmai kifejezést megtanultak. A kinti munkaelvárásokhoz alkalmazkodtak és új elvárásoknak megfelelően végzeték munkájukat, pincérként és szakácsként. Napi munkaidejük után pedig a Tirrén-tengerben fürödhettek.

Szakmai gyakorlatot tudtunk biztosítani még Spanyolországban 6 diák számára. 4 csillagos szállodákban dolgoztak szakácsként,pincérként és cukrászként. Gyakorlatuk során a Baleár-tenger szépséges tengerpartját is megcsodálhatták. Számukra szintén 3 hónapos szakmai gyakorlati lehetőség állt rendelkezésre. Továbbra is azon dolgozunk, hogy diákjaink számára nemzetközi környezetben is tudjunk szakmai gyakorlatot biztosítani az Erasmus+ pályázattal.

Szakmai  kompetenciafejlesztés

azonosító száma: KA 102-04000AF49

Felhívás: Szeretnéd fejleszteni szakmai ismereteit, hogy diákjait magasabb színvonalon oktathassa? Szívesen részt venne egy tanulmányúton, ahol kipróbálhatjamagát egy elismert olasz séf mellett?

A mobilitáson kínálunk:

 • lehetőséget egy ingyenes szakmai továbbképzésre, tanulmányútra gyakorlattal
 • az olasz gasztronómia megismerésének lehetőségét
 • a szakács; pincér és cukrász szakoktatók munkájának kapcsolódási pontjára fókuszál a továbbképzés, ezért mindhárom terület érintésre kerül, az oktató kollégák együttműködésével a középpontban
 • szakmai fejlődést, nemzetközi körülmények közötti tapasztalatszerzést
 • szakmai tanulmányutat
 • a mobilitás alatt teljes ellátást, szállást, kiutazás és a hazautazás biztosítását
 • olasz – magyar tolmácsok segítségét a továbbképzésben
 • Europass mobilitási igazolványt a továbbképzésről

A mobilitás elvárásai:

 • részt venni minden munkaprogram ponton a 7 nap alatt (2 nap oda-visszautazás, 5 nap szakmai program)
 • a gyakorlatra az előírások szerinti munkaruháról gondoskodni (szakácskabát, nadrág, csúszásmenetes cipő, sapka, konyharuha)
 • szakmai beszámolót készíteni a hazaérkezést követő 30 napon belül, azt megjelentetni saját munkahelye honlapján és megküldeni az alapítványnak, saját munkahelyén bemutatót tartani a szakmai út tapasztalatairól,fényképekkel illusztrálva
 • indulásként megjelölt helyen és időpontban megjelenni,mind az oda, mind a visszaút esetén, a csoporttal együtt utazni köteles mindenki
 • elektronikus kérdőív kitöltése az Európai Unió által üzemeltetett Mobility Tool felület által generált kérdések alapján, elmulasztása esetén a támogatást a résztvevő köteles megfizetni
 • a napi és hétvégi kérdőívek kitöltése, a továbbképzés értékelése
 • 2 db recept és a hozzá tartozó módszertan leírása

Jelentkezés módja:

Olyan iskolában oktató szakoktatók, akik a szakács szakmákban oktatnak szakmai gyakorlati tantárgyakat vagy elméleti oktatásban részt vesznek. Pályázhatnak tanulószerződéssel vagy együttműködési megbízással tanulókat foglalkoztató vállalkozások gyakorlati oktatói is, ha ugyanezen a területen tanuló diákoknak biztosítják a gyakorlati képzést. Aktív munkavállalók pályázhatnak, nyugdíjasok sajnos nem.

Miért van szükség Europass önéletrajzra?

A pályázat Európai Unió által támogatott, a pályázat keretében előírás az uniós dokumentumok használata, ezért kell ilyen típusú önéletrajzot kitölteni.

Milyen szerződést köt az Alapítvány a kiutazókkal?

A Tempus Közalapítvány által támogatott pályázat előírja a személyenkénti szerződéskötést. A szerződésben pontosan rögzítésre kerül, hogy a támogatott oktatók számára mit is biztosít a projekt: tanulmányút munkaprogramját, szállást, étkezést (teljes panziót),közlekedési költséget Budapest – Olaszországi célállomás között és a hivatalos programokra való utazási lehetőséget.

Miért lesznek tartalékszemélyek?

Amennyiben a résztvevők közül mégsem tud az adott időpontban valaki kiutazni, akkor szükség lehet tartalék személyre, aki a lemondás után átveszi a résztvevő helyét. A teljes támogatást csak a kiutazott személyekre igénylehető, ezért, ha a kiválasztott résztvevő már tudja, hogy nem tud részt venni az úton, azonnal jeleznie kell az Alapítvány felé.

Szükség van Európai Egészségbiztosítási Kártyára?

Igen minden résztvevőnek rendelkeznie kell ezzel. Ügyintézésről bővebb felvilágosítást olvashat: www.oep.hu

Szükség van személyre szóló utasbiztosításra?

A résztvevőknek nem kell kötnie,ezt az Alapítvány köti a kiutazó személyekre, a kiutazás előtt néhány nappal.

Mi a tanulmányút célja, munkaprogramja?

A szakács szakmát oktatók számára komplex képet adni az alapanyagok kiválasztásától az elkészítési lehetőségekig,tálalás, szervírozás, italajánlás. A szakács szakmára és a szakmai vizsgákra felkészítés során fontos tényező a megfelelő alapanyagok kiválasztása, a menüsorok változatossága. A szakácsok számára a menüsorok szakmai összeállítása és a különböző, napjaink egészséges táplálkozási igényei szerinti ételsorok összeállítása. A korábban megszerzett ismeretek felújítása és olyan új információkkal való kiegészítése, mely segít megismerni az új eszközöket,technológiákat és nemzetközi trendeket. A mediterrán diétával való megismerkedés, mely nemzetközi szinten is elismert az egészséges életmódot támogató szakemberek körében. A megszerzett ismeretek átadása a tanulóknak és a kollégáknak a hazai vendéglátó oktatás minőségének javulását és a hazai vállalkozások fejlődését is segíti. A külső gyakorlóhelyen megjelenő személyi elvárások megismerése, a szociális kompetenciafejlesztés gyakorlatban alkalmazott módszereinek megismerése egy mesteroktatótól. A vállalati és iskolai oktatók kommunikációjának elősegítése. A gyakorlott olasz oktatók a gyakorlati képzés módszertanát is megismertetik a résztvevőkkel (ACTIVELEARNING), ahol egy új szemléletmódot is megismerhetnek. A gyakorlott oktatók beavatják a magyar kollégákat, a szociális, kommunikációs és szakmai kompetenciák fejlesztésébe. A tanulmányúton mind iskolai, mind vállalati oktatók is részt vesznek, így együtt dolgozva, gondolkodva közös motivációval hatékonyabban fognak tudni az oktatásban együttműködni.

Az iskolából delegálnak oktatókat(elméleti szakmai tantárgyakat, gyakorlatot oktatót) és a velük kapcsolatban álló cégek gyakorlati oktatói közül is. A tanulmányút során megvalósul a kettő fél közötti kommunikáció. A program összeállításakor az olasz féllel arra koncentráltunk, hogy a gyakorlatot mutassák be és a délutáni foglalkozásokon lehetőség legyen a technológia megtanulására.

Milyen kötelezettséget vállalnak a résztvevők?

 • A kötelező információs napon való részvételt, a szerződés aláírását.
 • Az előre megadott indulási időpontban és helyszínen való megjelenést, a csoporttal való együtt utazást, mind az oda úton,mind a visszaúton. Indulás helyszíne: Budapest, hajnali órákban!
 • Az Európai Egészségbiztosítás Kártya elintézését.
 • A kiutazást követően a munkaprogram szerinti programokon való részvételt.
 • A napi és hétvégi kérdőívek kitöltését, a továbbképzés értékelését a kint tartózkodás alatt.
 • A hazautazást követően

  egy beszámoló elkészítését az alapján, hogy milyen szakmai információk voltak azok, melyekkel gazdagabb lett a résztvevő és ezeket hogyan tudja beépíteni a napi oktatási gyakorlatába.A munkahelyén dolgozó kollégáknak a megszerzett információk átadását. A kint tartózkodáskor és a munkahelyi bemutatóról készített 3-4 db fénykép megküldését a szakmai beszámolóval együtt az Alapítvány részére és megjelentetését a saját munkahelyének honlapján.

 • A Mobility tool felület által generált kérdőív kitöltése, ennek elmulasztása esetén a támogatás teljes egészében visszafizetendő!

Görögország, 2021

Olaszország, 2019