Magyar felvételi – TUDNIVALÓK

A középiskolai magyar felvételire 2021. január 23-án kerül sor. Ha ez téged is érint, akkor azt javasoljuk, hogy mindenképp olvasd el bejegyzésünket, hiszen összegyűjtöttük neked a legfontosabb tudnivalókat és tanácsokat a sikeres felvételihez!

Menny idő áll a rendelkezésedre a vizsgán? Hány feladatot kell megoldanod?

A felvételi vizsgán 45 perc áll a rendelkezésedre, és összesen 10 feladatot kell megoldanod. Az első 9 feladat egyszerűbb lesz, az utolsó viszont kicsit bonyolultabb, átfogóbb. Az első 9 feladattal részképességeket mérnek, ilyen többek között a nyelvi- és kommunikációs készségek, valamint a helyesírás (nagyon-nagyon ügyelj a helyesírásra).

A magyar írásbeli felvételi feladatsorát úgy állították össze, hogy a válaszaid tükrözzék a szövegértésed, szövegalkotásod, nyelvi logikai képességeidet, íráskészséged és a gondolkodásod. Ne ijedj meg, nem várja tőled senki, hogy kimagasló tehetségű író vagy költő légy, fontos azonban, hogy tudj véleményt formálni, és ezt a megfelelő stílusban kommunikáld. A feladatok szövegei között hétköznapi-, ismeretterjesztő-, vagy szépirodalmi írásokkal találkozhatsz.

Miről fog szólni a 10. feladat?

A 10. feladat az önálló szövegalkotásról szól. Meg lesz adva egy téma, amiről írnod kell, és egy adott műfaj, aminek a kereteit szem előtt kell tartanod. Nagyon fontos, hogy ne térj el a témától, és ügyelj a műfajra is! Ez a feladat szintén a gondolkodásodat, a helyesírásodat, illetve a stílusodat, és az íráskészségedet méri.

Használhatsz segédeszközt a magyar írásbeli vizsgán?

Nem, a magyar írásbeli vizsgán semmilyen segédeszközt nem használhatsz, de nem is lesz rá szükséged.

Hogyan érdemes készülnöd a magyar írásbeli vizsgára?

Jelentkezhetsz 12 hetes felvételi előkészítő kurzusra, vagy kérheted magántanár segítségét. Az sem árt, ha tanulmányozod az elmúlt évek felvételi feladatsorait, mert akkor nagyjából tudni fogod, hogy mire számíts. Olvass sokat, sokféle szöveget, sokféle stílusban (az amúgy sem hátrány), fejleszd a szókincsedet, és ha bizonytalan vagy egy-egy szó helyesírásában, akkor nézz utána, nehogy a vizsgán véletlenül rosszul írd! Ügyelj majd a külalakra, legyen szép, esztétikus, rendezett olvasható a szöveged.

Sok sikert kívánunk!

Érdekel a vendéglátás?

Tekintsd meg képzéseinket, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy ide kattintva add le a jelentkezésed akár most!

Telefon: +36-1-4035504, +36-1-4033585, +36-1-3185064

E-mail: info@gourmand-iskola.hu

Cím: 1165 Budapest, Veres Péter út 102.