Edd magad okosra!

Agyunk csak egy van, és egy egész életen át kell támaszkodnunk rá, tehát nagyon is megéri a megfelelő tápanyag-bevitellel rendben tartani. Ebből a bejegyzésünkből megtudod, hogy hány kalóriát égethetsz el intenzív tanulással (bizony ám; mintha sportolnál), illetve, hogy milyen élelmiszerekkel támogathatod agyad kognitív képességeit. Vagyis, hogy mit érdemes enned reggelire ahhoz, hogy az agyad jól érezze magát és jól teljesítsen.

Ismerd meg az agyad

Ez a nem túl nagy szerv mindössze teljes testtömegünk 2%-át jelenti, viszont az egészséges fejlődéshez és működéséhez csekély súlya ellenére jelentős energiaigénnyel bír. Egy felnőtt ember átlagos napi kalóriaigénye körülbelül 2000 kcal, melynek 20-25%-át hasznosítja az agy. Nem kell hozzá matekzseninek lenni, hogy kiszámoljuk, ez nagyjából 4-500 kcal naponta. Csak viszonyításképp: sportszelet 134 kalóriát tartalmaz.

Ráadásul, az agyanak nem mindegy ám, hogy miből nyeri ki az energiát, hiszen sem a fehérjét, sem pedig a zsírokat nem tudja hasznosítani, kizárólag a vérben lévő cukrokkal táplálkozik. Tehát, oda kell figyelned, hogy nap mint biztosítsd számára a megfelelő muníciót.

A reggeli a nap legfontosabb étkezése

Tehát, borzasztó nagy butaság kihagyni (ráadásul egy kutatás kimutatta, hogy az elhízás is gyakoribb az olyan emberek körében, akik nem szoktak reggelizni). Amerikai tudósok rávilágítottak, hogy a reggelinek célszerű összetett szénhidrátokat tartalmazni, hiszen ezek hosszabb távon gondoskodnak az optimális vércukorszintről a szervezetünkben.

Mit egyél reggelire?

Törekedj rá, hogy a reggelid mindig rostban és összetett szénhidrátokban gazdag legyen. Javasolt tehát minden reggel pékárut fogyasztani húsfélékkel, zöldségekkel, gyümölcsökkel és tejtermékkel. Lehet egy például egy sonkás szendvics paprikával, uborkával – amit leöblítesz egy bögre sovány tejjel. Vagy lehet akár egy zsömle joghurttal, kefirrel. Ha kedveled a tojást, akkor reggelire remek választás a lágytojás is (ami nagyon fontos nyomelemeket tartalmaz). A tejet időnként cseréld frissen facsart narancslére, hogy ne legyen unalmas, egysíkú!

Tartsd karban az agyad, gondoskodj róla, és meglátod, már rövidtávon is meghálálja! Észre fogod venni, hogy jobban tudsz figyelni, pontosabb lesz a memóriád, és jobban is fogod érezni magad a bőrödben!

Érdekel a vendéglátás?

Tekintsd meg képzéseinket, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy ide kattintva add le a jelentkezésed akár most!

Telefon: +36-1-4035504, +36-1-4033585, +36-1-3185064

E-mail: info@gourmand-iskola.hu

Cím: 1165 Budapest, Veres Péter út 102.