Ezért ne mondj nemet

Bizonyára neked is van olyan ismerősöd, akitől meg sem mered kérdezni, hogy hogy van, mert tudod, hogy csak erre vár, hogy véget nem érő panaszáradatot zúdítson rád. Pedig az állandó panaszkodás sem neki (azaz a beszélőnek), sem neked (azaz, a hallgatónak) nem tesz jót. Sőt, kifejezetten sok negatív hatása van ám a hangulatotokra, a kedélyállapototokra. Úgy is mondhatjuk, hogy egy-egy ilyen panaszcunami képes lehozni az életről.

A negatív szavak visszahatnak az agyadra

A negatív töltetű szavak bizony nem szállnak el; a kommunikáció egy olyan fegyver, ami két irányba tüzel. Az ilyen kifejezések hatására megnövekszik az agyunkban a stresszhez kapcsolódó transzmitterek száma, azaz, nő a feszültség szintünk, idegesek, bosszúsak leszünk; a sok panaszkodás pedig hosszú távon akár szorongáshoz is vezethet. Ennek hatására romlik helyzet-megítélésünk, csorbát szenved a logikus gondolkodás és sérül a racionális döntésekért felelős terület. Egyszerűbben: a sok negatív szó megbetegít.

Csínyán a félelmet keltő szavakkal

Amikor betegségről vagy halálról esik szó, akkor figyelmünk fokozódik, agyunk fokozott készültségbe lép, hogy elkerülje a veszélyt. Többek közt ugyanis, a betegség és a halál úgynevezett félelmet keltő szavak. Gondolj csak bele, hogy hányszor hallod a televízióban, hányszor olvasod a hírportálok szalagcímeiben. Gyakorlatilag annyiszor, hogy szinte állandó riadókészültségben kell lennie az agyadnak…

Mit tehetsz a negatív gondolatok ellen?

A megoldás egyszerűnek tűnik, de sajnos távolról sem az, hiszen ki kell alakítanod magadban egy új szokást, és el kell engednek a régi beidegződést. Az első és a legfontosabb, hogy felismerd a negatív gondolatokat, mielőtt nagyon elszaporodnának. Amint azt veszed észre, hogy valami rossz gondolat befészkelte magát a fejedbe, mondd azt magadnak: STOP! TÖRÖL!- és egyszerűen fordíts hátat neki, ne gondolj rá többet. Ezután próbálj valami pozitívat a helyére csempészni. Az sem kell, hogy ez a pozitív gondolat racionális legyen (azt is képzelheted, hogy a Holdon sétálsz és kellemes, lágy szellő cirógatja az arcod). A pozitív gondolat át fogja venni a negatív gondolat helyét, és ha ezt elég sokáig gyakorlod, akkor meglátod, hogy hosszú távon érezhetően kiegyensúlyozottabb leszel.

Érdekel a vendéglátás?

Tekintsd meg képzéseinket, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy ide kattintva add le a jelentkezésed akár most!

Telefon: +36-1-4035504, +36-1-4033585, +36-1-3185064

E-mail: info@gourmand-iskola.hu

Cím: 1165 Budapest, Veres Péter út 102.