Ezért étkezz változatosan

Ha az ember nem fordít elegendő figyelmet a változatos étrend kialakítására és fenntartására, akkor bizony hamar kicsúszhat a kezéből az irányítás. Például, ha minden nap útba esik a kedvenc gyorséttermed, vagy rászoktál, hogy zabkásával indítod a napodat, akkor egysíkúvá válhat az étrended. Pedig a változatos étrend nagyon fontos, ha hosszú távon szeretnénk megőrizni egészségünket.

Miért baj, ha minden nap ugyanazt eszed?

Azért, mert minden alapvető élelmiszer más vitaminokat, aminosavakat, tápanyagokat tartalmaz. És ha valami hosszú időn át teljesen kimarad az étrendedből, akkor hiány léphet fel a szervezetedben, ami az általános közérzeted romlásához, vagy betegségek kialakulásához vezethet. Ráadásul vannak olyan élelmiszerek, amiben adott anyagokból túl sok van ahhoz, hogy rendszeresen és gyakran fogyaszd.

Ilyenek például a magas higanytartalmú tengergyümölcsei. A halféléket higanytartalmuk szerint három csoportra oszthatjuk (a lazac például alacsony higanytartalmú, a fehér tonhal közepes, míg a kardhal vagy a cápa igen nagy arányban tartalmaz higanyt, ami nem egészséges).

Hogyan teheted színessé, változatossá az étrendedet?

Ne aggódj, nem kell szakítanod a reggeli zabkásával, de érdemes minden reggel valami mással megbolondítanod. Például, tehetsz bele olajos magvakat (diót, kesudiót), bogyós gyümölcsöket, vagy éppen almát, banánt. Így máris sokkal változatosabb (és ráadásul kevésbé unalmas is) lesz a reggelid

A zöldségfélék nagyon egészségesek, hiszen magas a vitamintartalmuk, de nem mindegy ám, hogy milyen zöldséget fogyasztasz. Törekedj rá, hogy egyensúlyban legyen a sötétzöld zöldségek (sóska, spenót), a keményítőtartalmú zöldségek (például burgonya), a piros és narancssárga zöldségek (például sárgarépa), a hüvelyesek (például bab) és más zöldségek fogyasztása (paprika, paradicsom, stb).

Vezess étkezési naplót

Ha tartasz tőle, hogy bele fogsz zavarodni, akkor érdemes lehet étkezési naplót vezetned (ez lehet papír alapú, vagy akár elektronikus is). Ehhez kiváló, ingyenesen letölthető alkalmazások is a rendelkezésedre állnak, ilyen például a Yazio (ez ráadásul minden étel kalóriatartalmát is megmutatja neked, és egyenként tudod benne adminisztrálni az összes étkezésedet). Az étkezési napló abban is segít, hogy kevesebb gyorskaját vagy édességet fogyassz, és jobban törekedj az egészséges étrend betartására.

Érdekel a vendéglátás?

Tekintsd meg képzéseinket, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy ide kattintva add le a jelentkezésed akár most!

Telefon: +36-1-4035504, +36-1-4033585, +36-1-3185064

E-mail: info@gourmand-iskola.hu

Cím: 1165 Budapest, Veres Péter út 102.