Így növeld a fehérjebeviteled

A fehérjebevitelről a legtöbb embernek a sportolók és a testépítők jutnak eszébe, hiszen a fehérje regeneráló hatása mellett másik fontos előnye, hogy igen hatékony izomépítő. Azonban fehérjére nem csak azoknak van szüksége, akik kemény fizikai munkát végeznek, hanem mindenkinek, aki szeretné megőrizni az egészségét.

Fehérjéből az ajánlott mennyiség a testsúlyodtől függően 0,8-1 gramm/ kilogramm. Tehát, ha például 60 kilót nyomsz, akkor 60*0,8= 48 gramm. Persze 1 grammal könnyebb a matek, ha azzal számolunk, akkor kereken 60 gramm fehérje/nap.

OK, de ki fogja ezt minden nap lemérni?

Bizonyára senki, de nem is kell ilyen szigorúnak lennünk (hacsak nem vagy sportoló, akkor azért nem árt pontosan lemérni, hogy miből mennyit fogyasztasz). Általános esetben azonban bőven elegendő, ha odafigyelsz rá, hogy minden nap tartalmazzon az étrended némi fehérjeforrást.

Milyen fehérjeforrások vannak?

  • Például rászoktathatod magad, hogy minden nap egy bögre tejjel indítod a napodat (persze nem reggeli helyett, hanem reggeli előtt), vagy minden este megiszol egy bögre kakaót vagy forró csokit.
  • A reggeli zabkásádat megszórhatod különféle magvakkal (dióval, mogyoróval, mandulával, kesudióval), ezek ugyanis kiváló fehérjeforrást jelentenek. Fehérjetartalmuk mellett pedig nagy mennyiségben tartalmaznak rostokat, vitaminokat és egészséges zsírokat is.
  • Ajánljuk figyelmedbe továbbá a sovány húsok rendszeres fogyasztását, mint például a csirke, a kacsa, illetve a bélszín vagy éppen a karaj.
  • A barna rizs szintén remek fehérjeforrás, ezért célszerű rendszerint fogyasztanod.
  • Zöldségek közül a babnak magas a fehéretartalma, és a szervezet számára elengedhetetlen rostokat, tápanyagokat is tartalmaz.
  • A reggeli szendvicsedet fehér kenyér helyett teljes kiörlésű kenyérből készítsd.

Milyen élelmiszer mennyi fehérjét tartalmaz?

Ha mégis úgy döntenél, hogy grammra pontosan kiszámolod a napi fehérjebevitelt, akkor az alábbi táblázat lehet a segítségedre ebben:

Élelmiszer

Mennyiség

Fehérjetartalom

Tej

100 g

3,4 g

Dió

100 g

19 g

Mogyoró

100 g

27 g

Mandula

100 g

28 g

Csirkehús

100 g

23 g

Kacsahús

100 g

19 g

Barna rizs

100 g

7,5 g

Bab

100 g

22 g

Teljes kiörlésű kenyér

100 g

12,5 g

 

További élelmiszerek fehérjetartalmát ebben a részletes táblázatban tekintheted meg.

Érdekel a vendéglátás?

Tekintsd meg képzéseinket, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy ide kattintva add le a jelentkezésed akár most!

Telefon: +36-1-4035504, +36-1-4033585, +36-1-3185064

E-mail: info@gourmand-iskola.hu

Cím: 1165 Budapest, Veres Péter út 102.