Mondd, mit szeretnél?

Bizonyára Te is voltál már olyan helyzetben, hogy nagyon szerettél volna valamit, de nem merted mondani. Inkább csak magadban dédelgettél egy vágyat, és közben bíztál benne, hogy a másik kitalálja a gondolataidat. Végül persze nem így történt, Te pedig csalódtál. Sőt, esetleg érzéketlennek bélyegezted azt, akitől a megoldást vártad volna. Ismerős a helyzet? Akkor olvass tovább, ez a bejegyzés fontos tanácsokat tartalmaz a Számodra!

Miért baj, ha valaki nem mondja ki, hogy mire vágyik?

Elsősorban azért, mert ez igen komoly belső feszültség kialakulásához vezet. Vegyünk egy példát. Rossz napod volt, és nagyon szeretnéd, ha délután a barátod, barátnőd elmenne veled sétálni, hogy kiszellőztesd a fejed, és kibeszéld magadból, hogy mi bánt. De nem akarsz rákérdezni (nem szeretnél tolakodni), inkább csak puhatolózol, és próbálod rávezetni: Olyan szép idő van, de jó lenne kicsit kimozdulni… Nyílt egy új cukrászda a szomszéd utcában… És közben abban bízol, hogy leesik neki a tantusz, majd végül dühösen rácsapod a telefont, amiért nem kapcsolt. Te ettől stresszes leszel, ő pedig egyszerűen nem fogja érteni, hogy mi lelt téged.

Számos ehhez hasonló helyzetbe kerülhetünk nap mint nap, ha nem tanuljuk meg pontosan kifejezni az igényeinket.

Meg kell tanulnunk tehát nyíltan, őszintén és határozottan kimondani, hogy mit szeretnénk:

  • Lenne kedved eljönni sétálni délután?
  • Nagyon szeretnék találkozni veled. Ráérsz valamikor?

Ebben a világon semmi kellemetlen nincs, ráadásul tengernyi félreértést elkerülhetünk vele. Ezt asszertív kommunikációnak nevezzük; egyenes, őszinte, nyílt, határozott, tiszteletteljes, és semmiképp sem manipulatív. Az asszertív kommunikáció célravezető.

Néma gyereknek anyja sem érti a szavát

Ismerős a fenti mondás? Nos, ez pont az olyan helyzetekre vonatkozik, amikor valaki képtelen kimondani, hogy mit szeretne. Pedig az emberek nem gondoltolvasók, és attól, hogy mi azt várjuk tőlük, egészen biztosan nem is lesznek azok. Ezért fontos megtanulnunk megfogalmazni, és nyíltan kimondani, hogy mit szeretnénk.

Akár már ma is tehetsz egy próbát! Kezdd kicsiben, apró dolgokkal, és meg fogod látni, hogy remekül működik!

Érdekel a vendéglátás?

Tekintsd meg képzéseinket, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy ide kattintva add le a jelentkezésed akár most!

Telefon: +36-1-4035504, +36-1-4033585, +36-1-3185064

E-mail: info@gourmand-iskola.hu

Cím: 1165 Budapest, Veres Péter út 102.