SMS-nyak és internetfüggőség

Az internethasználat számos előnye mellett érdemes tisztában lennünk a negatív következményeivel is. Persze hatalmas segítség, hogy akár a négy fal között is lehetőségünk nyílik tartani a kapcsolatot a családunkkal, a barátainkkal, illetve megnézhetjük a legjobb filmeket, házhoz rendelhetjük a vacsoránkat, vagy éppen a cipőt, amit kinéztünk magunkat. Mindezt senki sem vitatja el. Azonban ezek mellett, ha túlzásba visszük, akkor bizony igen káros hatásai is megmutatkoznak. Ezek közül gyűjtöttünk Nektek néhányat ebben a bejegyzésben.

Több kutatás eredménye is egybehangzóan alátámasztja, hogy azok, akik az egész napjukat az online térben töltik, estére sokkal nyűgösebbek, ingerlékenyebbek. Egyrészt nyilván kevesebbet mozognak, másrészt a virtuális ingerek nem valódiak; össze sem hasonlíthatóak egy személyes beszélgetéssel, egy élő találkozóval. Ezért, ha az online szféra elsődleges szociális térré válik (és kiszorítja a valódi társas érintkezéseket), akkor az adott személy idővel sajnos elkerülhetetlenül elmagányosodik, magára marad.

Az interneten szerzett pozitív visszacsatolások (lájkok, kedves kommentek, gratulációk) bizonyítottan befolyásolják az énképet, azonban ezek minden szempontból felszínes megnyilvánulások. Azok, akik dobnak egy-egy lájkot a feltöltött képünkre, egyáltalán nem biztos, hogy a telefont is felemelnék, hogy szóban gratuláljanak; vagy akár rászánnák az idejüket a személyes találkozásra.

Az online csevegések többnyire szintén valamilyen felszínes témát érintenek csupán, így komolyabb, mélyebb beszélgetés nemigen tud kialakulni ezeken a platformokon.

A túlzott internethasználat hatására továbbá csökken az emberek szabadban töltött ideje is; kevesebbet vannak a levegőn, kevesebb napfény éri őket. A folyamatos ülés ráadásul hát- és derékfájdalmak kialakulásához vezet. Korunk egyik legmeghatározóbb népbetegsége az „SMS nyak” például egyre több embernél jelentkezik.

Az elalvás előtti 90 percben már egyáltalán nem is lenne szabad telefont, tabletet, számítógépet használni, hiszen ez jelentősen rontja az alvásminőséget, ami hosszú távon fizikai és mentális problémák kialakulásával is járhat.

Az internetfüggőség sajnos létező pszichés panasz, és egyre több ember küzd vele világszerte. Ráadásul (ahogyan a függőségek általában) ez nem pusztán a függő személyt érinti, hanem a közvetlen családtagjait, barátait is.

Mindent egybevetve tehát, amellett, hogy az internet számos nélkülözhetetlen előnnyel bír, ismernünk kell a negatív hatásait is, és meg kell tanulnunk védekeznünk ellenük.

Érdekel a vendéglátás?

Tekintsd meg képzéseinket, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy ide kattintva add le a jelentkezésed akár most!

Telefon: +36-1-4035504, +36-1-4033585, +36-1-3185064

E-mail: info@gourmand-iskola.hu

Cím: 1165 Budapest, Veres Péter út 102.