A túloptimizmus csapdája

Optimistának lenni remek dolog, de fontos, hogy tisztában legyünk a fogalom valódi értelmével. Az optimizmus jelentése, hogy alapvetően jónak látod a téged körülvevő világot, kedveled az embereket, jól érzed magad közöttük, és pozitív dolgokat feltételezel róluk. Optimistának lenni annyit tesz, hogy amikor kétségek támadnak benned, akkor bízol a helyzet lehető legjobb kimenetelében. Azonban az optimizmus nem jelentheti, hogy nem veszünk tudomást a problémákról, és puha, rózsaszín felhőcskékre cseréljük az időnként érdes, zord valóságot.

Problémák voltak, vannak, lesznek.

És ahhoz, hogy meg tudjuk oldani őket, először tudatosítani kell magunkban. Ha valami kellemetlen, azt tudomásul kell venni, meg kell fogalmazni és ki kell mondani. Optimistának lenni nem azt jelenti, hogy az ember mindenhez jó képet vág és mosolyt erőltet az arcára. Ezt ugyanis inkább úgy hívják: elfojtás, ami hosszú távon komoly lelki problémákat okozhat.

Optimizmus nem egyenlő naivság

Naivnak az olyan embereket mondjuk, akik többször is a saját hiszékenységük csapdájába esnek. Ők azok, akik nem tanulnak a hibáikból, és akárhányszor is égették már meg magukat, mégis újra visszamerészkednek a tűz közelébe. Ami pedig egyértelműen nem vezet célra… (Sőt, aligha lennénk most a tápláléklánc csúcsán, ha az őseink újra és újra megkóstolták volna a pöttyös gombát annak ellenére, hogy a társuk pórul járt vele).

Hogyan kell optimistának lenni?

Elsősorban úgy, hogy nem megtagadod, hanem elfogadod a problémáidat, és igyekszel a legtöbbet kihozni az adott helyzetből. Az optimista ember reálisan szemléli a körülményeket (akkor is, ha azok pozitívak és akkor is, ha negatívak), és igyekszik konstruktívan hozzáállni az életéhez. Nem bagatellizálja el a dolgokat, tudja, hogy az élet nem habos torta, és nem kínozza magát azzal, hogy igyekszik nem tudomást venni a nehézségekről. Az optimista ember nem hazudja, hogy jól érzi magát, ha ez nem így van; hanem felismeri, hogy valami félrecsúszott, valami hibádzik, és elindul a megoldás irányába (bízva abban, hogy hamarosan rátalál).

Légy optimista, de ne ess bele a túloptimizmus csapdájába!

Érdekel a vendéglátás?

Tekintsd meg képzéseinket, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy ide kattintva add le a jelentkezésed akár most!

Telefon: +36-1-4035504, +36-1-4033585, +36-1-3185064

E-mail: info@gourmand-iskola.hu

Cím: 1165 Budapest, Veres Péter út 102.