Le a manipulált szelfikkel!

Te is égsz a vágytól, hogy mielőtt feltöltöd a Facebookra vagy az Instára a szelfidet, kicsit kikozmetikázd? Egy kicsit pirosabb orcák, egy kicsit szabályosabb orr, egy kicsit teltebb ajkak, nagyobb szemek, és máris kész a remekmű, ami mehet a közösségi oldalra. Tudod, hogy ezzel rengeteget ártasz az önértékelésednek?

Amerikai plasztikai sebészek nyilatkozták nemrégiben, hogy számos fiatal azzal a kívánsággal keresi meg őket, hogy olyanok akarnak lenni, mint a róluk készült (manipulált, retusált, filterezett) szelfi. És ez egyre gyakoribb, és egyre kevésbé korlátozódik az USÁ-ra. Azonban sajnos távolról sem egy „aprócska kérés”, cserébe legalább rengeteg kérdést felvet.

Az ott a képen valójában nem te vagy

Persze egy kis kontraszt még nem árthat, de ha túlzásba viszed a filtereket, akkor a végeredmény épp csak hátulról, sötétben fog hasonlítani rád. Persze nincs olyan ember, aki minden tekintetben elégedett magával, de létrehozni egy tökéletes virtuális avatárt, majd azon keseregni, hogy túl tökéletes lett, azért mégiscsak túlzás, hovatovább, durván vissza is hat rád.

Lehet, hogy eddig még sosem láttad ferdének az orrod, de most, hogy egy app segítségével kicsit megigazítottad, már minden reggel elégedetlen leszel vele, amikor meglátod magad a tükörben. Lehet, hogy eddig eszedbe sem jutott, hogy keskeny lenne az ajkad, de mióta láttad a telefonod képernyőjén, hogy milyen remekül mutat egy leheletnyit feltuningolva, barack árnyalatban, azóta már az sem tetszik…

Így szépen, szinte észrevétlenül teljesen leépül az önbecsülésed.

Ugye tudod, hogy a celebek is használnak ilyen alkalmazásokat (de még mennyit), és ők sem úgy festenek reggel, ébredés után, ahogyan mi azt az Insta fotóikon látjuk? Ugye tudod, hogy amit ők posztolnak, azok többnyire fizetett tartalmak, és távolról sem a valódi életük? Ugye tisztában vagy vele, hogy amit a telefonod képernyőjén látsz, az csak a valóság ügyesen torzított, módszeresen manipulált (és nagyon is profitábilis) mása, de semmiképp sem a valóság?! Ha jellemző rád, hogy gyakran fogyasztod az ilyen jellegű digitális tartalmakat, akkor nagyon fontos, hogy mindezt tudatosítsd magadban, és kellő távolságtartással és kétkedéssel fogadd ezeket a posztokat, különös tekintettel a fotókra…

Érdekel a vendéglátás?

Tekintsd meg képzéseinket, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy ide kattintva add le a jelentkezésed akár most!

Telefon: +36-1-4035504, +36-1-4033585, +36-1-3185064

E-mail: info@gourmand-iskola.hu

Cím: 1165 Budapest, Veres Péter út 102.