Terv kontra elképzelés

Terv és elképzelés között hatalmas különbség van. Míg a konkrét, pontos tervezés segít elérni a a céljaidat, az elképzelések általában sehová sem vezetnek. De pontosan mi a különbség terv és elképzelés között, és hogyan ellenőrizheted, hogy elképzelések helyett valódi terveid vannak? Olvasd el bejegyzésünket!

Sokan, sokszor érezzük úgy, hogy az életünk megrekedt egy bizonyos ponton. Annak ellenére sem jutunk egyről a kettőre, hogy tisztában vagyunk a céljainkkal és dolgozunk a megoldáson. Ha ilyen helyzetbe kerülünk, akkor érdemes átértékelni és újragondolni a célokat, illetve megvizsgálni, hogy valóban jó úton járunk-e.

A célok valóban a sajátjaid?

Ez az első kérdés, amit fel kell tenned magadnak. A célokat, ami felé tartasz te magad tűzted ki, szívből? Vagy esetleg külső elvárások mentén jöttek létre, netalán a Facebook- és instacelebek fotói indukálták? Vizsgáld felül a céljaidat: valódiak-e vagy sem.

Tegyük fel, ezzel megvagy, és teljesen egyértelmű, saját célokkal rendelkezel. Akkor most lássuk, hogyan fogod megvalósítani ezeket. Nyilván tudod, hogy semmi sem fog az öledbe hullni, dolgoznod kell rajtuk, ráadásul minden egyes nap. Nem múlhat el nap úgy, hogy ne tegyél akár csak egy aprócska lépést is az irányukba. Erre a jövőben nagyon figyelj oda.

De mi a különbség a tervek és az elképzelés között?

Az, hogy míg az elképzelés homályos, a terv nagyon is kézzel fogható. A terv konkrét lépésekből áll, és szerepelnek benne határidők, illetve eszközök. A tervnek van felépítése, ami mentén lehet haladni, és ezt a haladást újra és újra lehet ellenőrizni.

Ha szeretnéd, a tervedet akár írásba is foglalhatod. Fogj egy kockás füzetet, írd fel a lap tetejére a célodat, és vedd számításba egyenként, hogy mire van szükséged a megvalósításához. Lehetnek ezek akár fogalmak (például kitartás) vagy tárgyi eszközök. Írj fel mindent, ami eszedbe jut. Utána állj neki, és rendszerezd, foglald hierarchiába a leírtakat. Mi az első lépés? Kerüljön az a lap aljára, majd fölé a következő, és így tovább, míg a végén kapsz egy piramist, aminek a csúcsa a célod. Megvagy? Nagyszerű, akkor most indulj el lépésenként felfelé a piramison.

Érdekel a vendéglátás?

Tekintsd meg képzéseinket, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy ide kattintva add le a jelentkezésed akár most!

Telefon: +36-1-4035504, +36-1-4033585, +36-1-3185064

E-mail: info@gourmand-iskola.hu

Cím: 1165 Budapest, Veres Péter út 102.