Ezért nélkülözhetetlen a kalcium

A legtöbben azt gondolják, hogy a tejben a legmagasabb a kalcium aránya – nos, ők most biztosan meg fognak lepődni. De mielőtt eláruljuk, hogy mely élelmiszereket érdemes rendszeresen fogyasztanod, előtte hadd térjünk ki arra, hogy miért is fontos egészséged megőrzése szempontjából a megfelelő kalciumbevitel.

A csontjainknak és a fogainknak kalciumra van szüksége, ezzel gyerekkora óta mindenki képben van. Azt azonban kevesen tudják, hogy a kalcium a fentiek mellett szabályozza a vérnyomásunkat, vérképződésünket, segít egyensúlyban tartani hormonháztartásunkat, és nélkülözhetetlen idegrendszerünk, izomzatunk tekintetében is.

Fontos továbbá megemlítenünk, hogy az önmagában nem elegendő, ha kalciumot viszünk be. Szükség van mellé foszforra is, ami gyorsítja a felszívódását, és D vitaminra, ami segíti a hasznosulást. Egy egészséges felnőtt ember napi kalciumszükséglete 800-1000 mg. Lássuk, mely élelmiszerek tartalmazzák a legtöbb kalciumot! Az alábbi adatok 100 grammra vonatkoznak:

  • Mák (968 mg)
  • Parmezán (850 mg)
  • Edami sajt (800 mg)
  • Trappista (600 mg)
  • Ömlesztett sajtok (478 mg)
  • Mogyoró (290 mg)
  • Petrezselyem (245 mg)
  • Mandula (238 mg)
  • Dió (202 mg)
  • Szója (200 mg)
  • Paraj (133 mg)
  • Tehéntej (120 mg)
  • Napraforgómag (118 mg)
  • Sóska (113 mg)
  • Tejföl (110 mg)
  • Banán (110 mg)
  • Mazsola (110 mg)
  • Bab (106 mg)
  • Tejszín (100 mg)
  • Gesztenye (95 mg)
  • Földimogyoró (88 mg)
  • Lencse (74 mg)
  • Zabpehely (71 mg)

Fent azonban azt írtuk, hogy a felszívódásához foszfor, a hasznosuláshoz pedig D vitamin is kell. A foszforbevitel egyszerű, hiszen szinte minden élelmiszer tartalmaz valamilyen arányban foszfort. Ami pedig a D vitamint illeti; érdemes halakat, halmájat, tojást, gabonakészítményeket és tejtermékeket fogyasztanunk, illetve mindél több időt tartózkodnunk szabad levegőn, napfényen. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor természetesen (jó minőségű!) vitaminkészítményekhez is nyúlhatunk, azonban ez előtt mindenképpen érdemes szakember tanácsát kérnünk, hiszen a D vitamin-szükséglet életkortól, kortól, nemtől és egészségi állapottól is függ. Persze a szintetikus vitamin szedésénél sokkal kellemesebb (és mindent egybevetve egészségesebb is), ha naponta 20 percet sétálunk vagy futunk a természetben.

Érdekel a vendéglátás?

Tekintsd meg képzéseinket, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy ide kattintva add le a jelentkezésed akár most!

Telefon: +36-1-4035504, +36-1-4033585, +36-1-3185064

E-mail: info@gourmand-iskola.hu

Cím: 1165 Budapest, Veres Péter út 102.