5 tipp, hogy jobbá tedd a kapcsolataidat

Sok helyen olvassuk, halljuk, hogy minden kapcsolaton dolgozni kell, de mit is jelent ez pontosan? Ebben a bejegyzésünkben 5 tanácsot gyűjtöttünk össze nektek, amit ha megfogadtok, és elkezditek a gyakorlatban is alkalmazni, akkor biztosan jobban fogjátok érezni magatokat az emberi kapcsolataitokban.

1. Ismerd meg a másik igényeit

Tegyük fel, olyan ember vagy, aki igényli a gondoskodást, ezért hajlamos vagy azt hinni, hogy mindenki más is ilyen, pedig ez nem így van. Lehet, hogy te értékeled, ha naponta több érdeklődő üzenetet kapsz, míg másokat a telefon folyamatos pittyegése halálra idegesít. Ahelyett, hogy úgy bánsz az emberekkel, ahogyan szeretnéd, hogy veled bánjanak, inkább szánj rá egy kis időt, szentelj nekik egy kis figyelmet, és térképezd fel, hogy mire vágynak.

2. Ne aggodalmaskodj

„Jobb félni, mint megijedni” tartja a mondás, ami nyilván arra utal, hogy ha elővigyázatosak vagyunk, akkor elkerülhetjük a komolyabb problémákat. De ha folyton aggódsz, az tengernyi energiádat felemészti, és gátolja, hogy teljes szívvel, odaadással fogj neki a dolgoknak. Tudd, hogy mikor van helye az óvatosságnak, és mikor kell félretenned az aggodalmaskodást.

3. Legyél tisztában magaddal

Az önismeret nem csak a kapcsolatok, hanem a boldogság kulcsa is. Ismerd meg saját magad! Fogj egy papírt, és írd fel rá a pozitív tulajdonságaidat, vagy ha gondolod, akkor nyugodtan kérdezd meg a legközelebbi családtagjaidtól, barátaidtól. Lehet, hogy olyan dolgokat fognak mondani, amit te sosem gondoltál volna magadról.

4. Ne hagyd, hogy az indulataid vezéreljenek

Bizonyos helyzetekben tényleg nem árt tízig elszámolni, mielőtt az ember olyan mondana (és olyan hangon), amit később megbán. Óvakodj a személyeskedésektől és az üres, de annál fájdalmasabb sértésektől. Egy vita során soha ne a másikat minősítsd, legfeljebb a tetteit. Az a legjobb, ha azt fogalmazod meg, hogy te mit érzel vele kapcsolatban. Egy példa: „tapló vagy”- ez a lehető legrosszabb, ez őt minősíti. „Nem volt szép tőled, hogy…”- ez egy fokkal jobb, mert nem róla beszélsz, hanem arról, amit tett. „Nekem nagyon rosszul esett, amikor…”- a megoldás szempontjából ez a legjobb választás.

5. Légy nyitott, ne skatulyázz

Sokkal egyszerűbb beskatulyáznunk a másikat, mint venni a fáradságot, és rendesen megismerni őt és a motivációit, pedig ez általában tévútra visz. Ahelyett, hogy felcímkéznéd az embereket, inkább légy empatikus, hallgasd meg az álláspontjukat, ismerd meg őket, és ne ijedj meg, ha olyannal találkozol, aki egyik skatulyába sem illik bele.

Érdekel a vendéglátás?

Tekintsd meg képzéseinket, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy ide kattintva add le a jelentkezésed akár most!

Telefon: +36-1-4035504, +36-1-4033585, +36-1-3185064

E-mail: info@gourmand-iskola.hu

Cím: 1165 Budapest, Veres Péter út 102.