Így védekezz az álhírekkel szemben

Manapság sajnos bárki oszthat meg tartalmakat az interneten, ami nem is lenne probléma, ha egyesek nem élnének vissza ezzel, és nem terjesztenének álhíreket. Persze nem állítjuk, hogy az álhírek terjesztése mögött minden esetben rossz szándék lapul. Nagyon sokan csak olvasnak valamit, és megosztják anélkül, hogy utánanéznének, ellenőriznék az adott hír valóságtartalmát. Így gyakorlatilag bármilyen ostobaság képes futótűzként terjedni a közösségi médiában. Ebben a bejegyzésünkben három tippet adunk neked, hogy meg tudd szűrni a neten keringő hamis információkat.

1. Ellenőrizd a forrást

Egy ismerősöd megosztott egy idézetet Gandhitól, Einsteintől vagy Elon Musktól? A Google-nek köszönhetően másodpercek alatt utána tudsz nézni, hogy valóban a posztban hivatkozott személytől származnak-e azok a szavak. Megosztás előtt már csak azért is érdemes rákeresned, mert ha a te posztod alatt világosít majd fel az egyik ismerősöd, hogy az idézet kacsa, az irtó ciki tud lenni.

2. Járj utána a tényeknek

Ha egy adott hír helyiségneveket, évszámokat, neveket vagy képeke tartalmaz, akkor szintén játszi könnyedséggel ellenőrizheted a hitelességét. A történelmi témájú cikkekkel általában könnyű dolgunk van, hiszen a Wikipédia a legtöbb fontos információt tartalmazza, és bár szabadon szerkeszthető, azért aránylag ritkán kerül fel rá ostobaság.

3. Használd az eszed

Ha valami gyanús, akkor a fentiek szerint tudod ellenőrizni – azonban idáig is el kell jutni (mármint addig, hogy valami gyanús legyen). A legfontosabb tanácsunk tehát, hogy merj és tudj kételkedni. Nem szabad mindent készpénznek venni, amit a Facebookon olvas az ember! Nagyon fontos, hogy meg tudd kérdőjelezni, bárki is osztotta meg. Használd a logikádat, támaszkodj az általános műveltségedre és a háttérinformációidra. Ha pedig úgy érzed, hogy kilóg a lóláb, akkor járj utána, hogy vajon valódi vagy fake az adott hír. Ezt az attitűdöt kritikai gondolkodásnak nevezzük, és ha elsajátítod, abból később is nagyon sokat profitálhatsz, hiszen sokkal nehezebben vágnak majd át- és nem csupán a Facebookon, hanem a való életben is!

Érdekel a vendéglátás?

Tekintsd meg képzéseinket, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy ide kattintva add le a jelentkezésed akár most!

Telefon: +36-1-4035504, +36-1-4033585, +36-1-3185064

E-mail: info@gourmand-iskola.hu

Cím: 1165 Budapest, Veres Péter út 102.