Így éld túl a #parlagfű allergiát
Aki allergiás a parlagfűre, arra sajnos igen gyötrelmes időszak vár, ez a növény ugyanis augusztus közepétől egészen szeptember közepéig ontja magából az allergéneket. Ebben a bejegyzésünkben összegyűjtöttünk nektek néhány házi praktikát, ami segít, hogy könnyebben vészeljétek át a nyár végét. Ha azonban úgy érzitek, hogy ezek hatástalannak bizonyulnak, akkor mindenképpen forduljatok orvoshoz!
Nem mindegy, mikor szellőztetsz
A pollenek koncentrációja hajnali 5 és délelőtt 10 óra között a legnagyobb, így ha teheted, ebben az idősávban inkább ne nyiss ablakot. Időzítsd a szellőztetést inkább a késődélutáni vagy az esti órákra, akkor amúgy is hűvösebb és frissebb a levegő.
Így használd a klímát az autóban
Egyrészt semmiképp sem ajánlott nyitott ablakkal autózni, hiszen úgy könnyedén beszállnak a pollenek az utastérbe, te pedig csak azt fogod észrevenni, hogy hirtelen könnyezni kezd a szemed és folyik az orrod. Inkább húzd fel az ablakot, és klímázz! Mielőtt azonban használni kezded a klímát, mindenképpen tisztíttasd ki, és gondoskodj a pollenszűrőről is.
Sport szabadtéren
Száraz, meleg, szeles időben a legmagasabb a levegő pollentartalma, így ezeken a napokon célszerű inkább zárt térben maradnod. Ha a szabadtéri sportok (például a futás) szerelmese vagy, akkor sem érdemes kockáztatnod; ilyenkor válaszd inkább az edzőtermet!
Gyakori hajmosás
A pollenek napközben sajnos képesek megtelepedni a hajszálak között, onnan pedig éjszaka a párnánkra, majd a légutakba kerülnek. Érdemes lehet ez alatt a néhány hét alatt akár minden este megmosnod a hajad mielőtt bebújsz az ágyba.
Ne teregess a kertben
Lehetőleg ne a kertben és ne is az erkélyen teregesd ki a tiszta ruhát, hiszen a szabad levegőn szálló pollenek könnyedén megtapadnak a nedves textílián!
Ügyelj a helyes táplálkozásra
Figyeld meg, hogy vannak-e olyan ételek, melyek fogyasztása után az allergiás tünetek súlyosbodását tapasztalod. Parlagfűallergia esetén ilyen lehet például a görögdinnye, a sárgadinnye, az uborka vagy a paradicsom. Célszerű lehet összeírnod, hogy a te esetedben milyen élelmiszerek fokozzák az allergiás reakciókat (így a listát szükség esetén majd az orvosnak is megmutathatod).
Érdekel a vendéglátás?
Tekintsd meg képzéseinket, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy ide kattintva add le a jelentkezésed akár most!
Telefon: +36-1-4035504, +36-1-4033585, +36-1-3185064
E-mail: info@gourmand-iskola.hu
Cím: 1165 Budapest, Veres Péter út 102.