Így éld túl a #parlagfű allergiát

Aki allergiás a parlagfűre, arra sajnos igen gyötrelmes időszak vár, ez a növény ugyanis augusztus közepétől egészen szeptember közepéig ontja magából az allergéneket. Ebben a bejegyzésünkben összegyűjtöttünk nektek néhány házi praktikát, ami segít, hogy könnyebben vészeljétek át a nyár végét. Ha azonban úgy érzitek, hogy ezek hatástalannak bizonyulnak, akkor mindenképpen forduljatok orvoshoz!

Nem mindegy, mikor szellőztetsz

A pollenek koncentrációja hajnali 5 és délelőtt 10 óra között a legnagyobb, így ha teheted, ebben az idősávban inkább ne nyiss ablakot. Időzítsd a szellőztetést inkább a késődélutáni vagy az esti órákra, akkor amúgy is hűvösebb és frissebb a levegő.

Így használd a klímát az autóban

Egyrészt semmiképp sem ajánlott nyitott ablakkal autózni, hiszen úgy könnyedén beszállnak a pollenek az utastérbe, te pedig csak azt fogod észrevenni, hogy hirtelen könnyezni kezd a szemed és folyik az orrod. Inkább húzd fel az ablakot, és klímázz! Mielőtt azonban használni kezded a klímát, mindenképpen tisztíttasd ki, és gondoskodj a pollenszűrőről is.

Sport szabadtéren

Száraz, meleg, szeles időben a legmagasabb a levegő pollentartalma, így ezeken a napokon célszerű inkább zárt térben maradnod. Ha a szabadtéri sportok (például a futás) szerelmese vagy, akkor sem érdemes kockáztatnod; ilyenkor válaszd inkább az edzőtermet!

Gyakori hajmosás

A pollenek napközben sajnos képesek megtelepedni a hajszálak között, onnan pedig éjszaka a párnánkra, majd a légutakba kerülnek. Érdemes lehet ez alatt a néhány hét alatt akár minden este megmosnod a hajad mielőtt bebújsz az ágyba.

Ne teregess a kertben

Lehetőleg ne a kertben és ne is az erkélyen teregesd ki a tiszta ruhát, hiszen a szabad levegőn szálló pollenek könnyedén megtapadnak a nedves textílián!

Ügyelj a helyes táplálkozásra

Figyeld meg, hogy vannak-e olyan ételek, melyek fogyasztása után az allergiás tünetek súlyosbodását tapasztalod. Parlagfűallergia esetén ilyen lehet például a görögdinnye, a sárgadinnye, az uborka vagy a paradicsom. Célszerű lehet összeírnod, hogy a te esetedben milyen élelmiszerek fokozzák az allergiás reakciókat (így a listát szükség esetén majd az orvosnak is megmutathatod).

Érdekel a vendéglátás?

Tekintsd meg képzéseinket, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy ide kattintva add le a jelentkezésed akár most!

Telefon: +36-1-4035504, +36-1-4033585, +36-1-3185064

E-mail: info@gourmand-iskola.hu

Cím: 1165 Budapest, Veres Péter út 102.