Barátunk, a B-vitamin

Kicsit az az érzésünk, hogy az utóbbi időben nem kapott elegendő figyelmet a B-vitamin, ezt pedig kifejezetten méltatlannak érezzük. A B-vitamin (illetve vitaminok, hiszen több minden tartozik a B-vitaminok családjába) elengedhetetlen az immunerősítéshez és testi-lelki egészségünk hosszú távú megőrzéséhez. Lássuk, hogy bizonyos élelmiszerek fogyasztásával milyen típusú B-vitamin beviteléről gondoskodhatunk!

Miben van B1- vitamin?

  • barna rizs
  • baromfi
  • borsó sertéshús
  • búzacsíra
  • gomba
  • halak
  • hüvelyesek
  • máj
  • mogyoró
  • spárga
  • teljes kiörlésű gabonák
  • tojássárgája

Miben van B2- vitamin?

  • avokádó
  • borsmenta
  • brokkoli
  • csipkebogyó
  • dió
  • édeskömény
  • gomba
  • hal
  • hüvelyesek
  • joghurt
  • kamilla
  • kelbimbó
  • lucerna
  • máj
  • petrezselyem
  • ribizli
  • sajt
  • spárga
  • spenót
  • tej baromfi
  • tojássárgája
  • zsálya

Miben van B3- vitamin?

  • csirkehús
  • diófélék
  • friss zöldségek
  • gabonafélék
  • gombák
  • hüvelyesek
  • magvak
  • pulykahús

Miben van B6-vitamin?

  • ananász
  • avokádó
  • banán
  • csirkehús
  • friss zöldségek
  • garnéla
  • lazac
  • marhahús
  • tonhal
  • tőkehal

Miben van B12- vitamin?

  • hús
  • máj
  • tej- és tejtermékek

Miben van folsav?

  • brokkoli
  • máj
  • paraj
  • saláta
  • sárgabarack
  • spenót
  • teljes kiörlésű gabona

Miben van pantoténsav?

  • élesztő
  • gabonafélék
  • máj

Egészségünk megőrzésére tehát nincs szükségünk rá, hogy méregdrága vitaminokkal tömjük magunkat, hiszen szinte minden fontos vitamin, ásványi anyag és nyomelem megtalálható az alapvető élelmiszerekben. Az viszont fontos, hogy teljes körűen táplálkozzunk, hiszen a különféle élelmiszerek különféle vitaminokat tartalmaznak, ezért semmit sem érdemes száműznünk az étrendünkből.

Persze vannak olyan érzékenységek vagy éppen allergiák, amelyek óvatosságra intenek. Ilyen esetekben mindenképp forduljunk orvoshoz vagy dietetikushoz tanácsért, hiszen ők tudják, hogy mit mivel helyettesíthetünk ahhoz, hogy a megvonásnak ne egészségünk, állóképességünk vagy teljesítőképességünk lássa kárát. Szakértő segítsége nélkül azonban sose fogjuk magunkat radikális diétára, és óvakodjunk egyes élelmiszerek teljes megvonásától!

Mindig voltak, vannak és lesznek is étkezési trendek, amelyek valamilyen szélsőséges állásponton (illetve egyes élelmiszerek teljes kizárásán) alapulnak. Az ilyen mozgalmakhoz sose csatlakozzunk anélkül, hogy erről hiteles szakemberektől tájékozódnánk. Még jobb, ha rászánjuk az időt, és mielőtt forradalmasítjuk a táplálkozásunkat, részt veszünk egy teljes kivizsgáláson! Az egészségünk a legnagyobb kincsünk, törekedjünk rá, hogy megőrizzük!

Érdekel a vendéglátás?

Tekintsd meg képzéseinket, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy ide kattintva add le a jelentkezésed akár most!

Telefon: +36-1-4035504, +36-1-4033585, +36-1-3185064

E-mail: info@gourmand-iskola.hu

Cím: 1165 Budapest, Veres Péter út 102.