Így védekezz a FOMO ellen

FOMO- így hívják azt a torokszorító érzést, ami akkor kerít a hatalmába, amikor a Facebookot vagy az Instát pörgetve úgy érzed, hogy valamiből kimaradsz. Látod, hogy a barátaid milyen jól szórakoznak, milyen szép helyeken járnak, milyen ínycsiklandó habos kakaót iszogatnak, te pedig konstatálod, hogy ülsz a szobádban a telefonoddal, és nem történik veled semmi. Tehát a FOMO (angol betűszó, jelentése: fear of missing out) nem más, mint a kirekesztettségtől, kimaradástól, lemaradástól való gyötrő félelem.

Bezzeg ők

A közösségi médiaoldalakat nézegetve mással sem találkozunk, mint a barátaink, ismerőseink örömteli, boldog életeseményeivel. És miközben lelkesen dobunk rá egy lájkot, önkéntelenül is elkezdjük összemérni velük önmagunkat. Barbi Horvátországban nyaralt a tengernél, bezzeg nekem csak egy hétvége jutott a Balatonnál. És ha egészen addig értékeltük is volna ezt a remek hétvégét a Balcsin, most már keserű szájízzel gondolunk rá, hiszen mennyivel jobb lett volna a tengerpart… Arról nem is beszélve, hogy adott esetben Barbi kétszer annyi lájkot kapott a posztjára – ez már tényleg mindennek a teteje…

A személyes brand színtere

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy nem minden arany, ami fénylik. A közösségi médiafelületeken mindenki arra törekszik, hogy a legjobb oldalát mutassa, így építünk személyes brandet a posztjainkból, fényképeinkből, videóinkból, bejelentkezéseinkből. A brand értéke pedig a kapott lájkok számában és a kommentekben mérhető. De ugye nem gondolod, hogy a csili-vili posztok mögött nincsenek problémák, kétségek, mélyrepülések? Ugye nem hiszed, hogy Barbi élete abból áll, hogy sütteti magát a napon…?

Mit tehetsz az ellen, hogy rosszul érezd magad?

Használd kevesebbet a közösségi médiát, pörgesd kevesebbet az ismerőseid posztjait, és ne méricskéld az életed másokéhoz. Szervezz több programot (valódi, offline programot a barátaiddal), és ami ennél is fontosabb: ismerd meg saját magad. Ha pontosan tudod, hogy mi tesz téged boldoggá, hogy miben leled örömödet, hogy mik a céljaid, akkor kevésbé fogod azt érezni, hogy bármiből kimaradnál. Helyezd át a fókuszt mások életéről a sajátodra, ez sokat segíthet!

Érdekel a vendéglátás?

Tekintsd meg képzéseinket, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy ide kattintva add le a jelentkezésed akár most!

Telefon: +36-1-4035504, +36-1-4033585, +36-1-3185064

E-mail: info@gourmand-iskola.hu

Cím: 1165 Budapest, Veres Péter út 102.