Introvertált személyiség vagy?

Inkább befelé fordulás jellemez? Nem vagy az a harsány típus, sőt? Nehezen oldódsz fel új társaságban, szívesebben vagy a csendes megfigyelő, mint a party lelke? Sokak szerint zárkózott vagy, szégyellős, esetleg félszeg? Nem értik, hogy miért nem lazulsz le, engedsz fel egy-egy buliban? Fontos, hogy tudd: nincs veled semmi gond, egyszerűen ilyen a személyiségtípusod.

Introvertált és extrovertált emberek

Alapvetően kétféle személyiségtípus létezik. Az extrovertált (vagyis kifelé forduló) emberek viselkedése harsány, ők azok, akik örömmel és gyorsan alakítanak ki új kapcsolatokat, szeretnek a középpontban lenni, mindig van mondanivalójuk és élvezik mások figyelmét.

Az introvertált emberek ezzel szemben inkább befelé figyelnek, csendben vannak, analizálják saját maguk és mások viselkedését. Nem depressziósak, nem rosszkedvűek, nem szoronganak, egyszerűen csak nem éreznek rá késztetést, hogy minden figyelmet magukra vonjanak.

Mi a gond ezzel?

A világon semmi. Egészen addig, amíg elfogadjuk egymást olyannak, amilyenek vagyunk. Egy introvertált embert nem érdemes rábeszélni, hogy csatlakozzon a színjátszó körhöz, mert nem fogja ott jól érezni magát. Ahogyan egy extrovertáltat sem szép dolog felszólítani, hogy beszéljen halkabban vagy ne akarjon állandóan szerepelni. Egyszerűen különbözünk, és ezt a különbözőséget meg kell tanulnunk tiszteletben tartani.

Nem feltétlenül kell megértenünk egymás álláspontját, elegendő, ha elfogadjuk. Egy extrovertált ember sosem fogja megérteni, hogy miért jó a sarokban gubbasztva vizslatni az embereket, és egy introvertált sem tud azonosulni azzal az állandó közléskényszerrel, amit a extrovertált ismerőse képvisel. De nem is kell.

Más tesz boldoggá minket

Az introvertált ember hétvégén legszívesebben választ egy filmet a Netflixen vagy fog egy jó könyvet, és bekuckózik egy kockás pléd alá. Őt az tölti fel, ha magában lehet, gondolkodhat, egyedül lazíthat. Ezzel szemben az extrovertált azért várja a hétvégét, mert végre kiszabadulhat, és a nyakába veheti a várost a barátaival, dumálhat, nyüzsöghet, kedvére vibrálhat.

Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk vele, hogy melyik típusba tartozunk, mert ez segít felismerni és meghatározni a saját belső igényeinket is.

Érdekel a vendéglátás?

Tekintsd meg képzéseinket, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy ide kattintva add le a jelentkezésed akár most!

Telefon: +36-1-4035504, +36-1-4033585, +36-1-3185064

E-mail: info@gourmand-iskola.hu

Cím: 1165 Budapest, Veres Péter út 102.