Így védekezz a közösségi média romboló hatásai ellen

Az állandó online jelenlétnek bizony számos káros hatása van, amiért nem az internet a hibás. Az internet, a közösségi média, a Facebook, az Insta vagy a TikTok nem ördögtől való, hiszen segíti az információáramlást, a tájékozódást; lehetőséget biztosít a szeretteinkkel való kapcsolattartásra, amikor személyesen ez lehetetlen lenne, vagy éppen szórakoztat. Azonban a tudósok, a kutatók és a pszichológusok már több olyan káros hatásra is felhívták a figyelmet, ami hosszú távon megmérgezheti a lelkünket.

Filterek, manipulált fotók

Bár tudjuk, hogy az influenszerek (hozzánk hasonlóan) használnak filtereket, mégis hajlamosak vagyunk őket tökéletesnek látni, és óhatatlanul is hozzájuk hasonlítjuk magunkat. Hajszolni kezdjük ezt a tökéletességet, irreális elvárásokat támasztunk önmagunkkal szemben, pedig jól tudjuk, hogy ez a tökéletesség nem létezik, pusztán a képszerkesztő programok műve. Így válunk egyre kevésbé önazonossá, így távolodunk el mindinkább önmagunktól, és kergetjük magunkat állandó elégedetlenségbe.

A folyamatos online jelenlétünk ráadásul az ellenőrzés lehetőségét is a kezünkbe adja. Ha egy ismerősünk online, akkor rögtön felmerül bennünk, hogy vajon kivel csetel éppen, ha nem online, akkor pedig nem értjük, hogy hol lehet, ahol nincs térerő, vagy mégis mit csinál, amiben nem akarja, hogy zavarjuk. Ha üzenetet küldünk neki, és nem érkezik válasz, akkor pedig azonnal csekkoljuk, hogy megkapta-e az üzenetünket. Ha látjuk, hogy még nem olvasta, akkor azt gondoljuk, hogy nem érdekli, ezért meg sem nyitotta. Ha olvasta, de nem válaszolt, akkor egyértelmű, hogy szintén teljes hidegen hagyja, ezért válaszra sem méltatja…

Tehát, ebből sehogyan sem jövünk ki jó. Bármi is a történet kifutása, az eredmény az, hogy rosszul érezzük magunkat. Mégis ezt tesszük. Mert az ellenőrzés eszköze ott van a kezünkben, csak nem tudjuk megfelelően használni.

Mindemellett, különös igény ébred bennünk életünk minden pillanatának dokumentálására. Azzal, ha folyton posztoljuk, hogy hol vagyunk, kivel vagyunk és mit csinálunk, önként és dalolva számoljuk fel a privát szféránkat. Megszűnik a magánélet, adatokká, adathalmazokká válunk. Mindezek ismeretében pedig felmerül egy egyszerű, ám nagyon fontos kérdés: jó ez nekünk?

Tekintsd meg nappali/ esti, ingyenes képzéseinket!

Kérdés esetén keress bennünket bizalommal!

Telefon: +36-1-4035504, +36-1-4033585

E-mail: info@gourmand-iskola.hu

Cím: 1165 Budapest, Veres Péter út 102.