A közelgő Nőnap alkalmából: íme, akikről érdemes példát venni

Minden év március 8-án az egész világon megünneplik a Nemzetközi Nőnapot, amelynek célja azoknak a nőknek az ünneplése és tisztelete, akik kiemelkedően hozzájárultak a társadalom és a tudomány fejlődéséhez. Akik bátorságukkal, kitartásukkal és elszántságukkal, tehetségükkel és szorgalmukkal példát mutatnak mindannyiunknak. Lássunk, néhány történelmi nőalakot, akik megérdemlik az elismerést és a példakép szerepét.

Marie Curie (1867–1934)

Marie Curie nemcsak az első nő volt, aki Nobel-díjat nyert, hanem az első személy is, aki kétszer is elnyerte ezt a díjat két különböző tudományágban, kémiai és fizikai kategóriában. Kivételes tudományos munkássága nemcsak a tudomány világát gazdagította, hanem példát is mutatott a nők számára a tudományos karrier felé való elindulásban.

Rosa Parks (1913–2005)

Rosa Parks egy igazi forradalmár volt az amerikai polgárjogi mozgalomban. A nevéhez fűződik az a híres eset, amikor 1955-ben megtagadta, hogy felálljon a buszon egy fehér embernek, ezáltal hatalmas lendületet adva az afroamerikaiak jogaiért vívott harcnak. Áldozata és bátorsága katalizátorként szolgált az Amerikai Egyesült Államok polgárjogi mozgalmának.

Malala Yousafzai (1997-)

Malala Yousafzai már fiatalon iskolába járó lányként harcolt a nők oktatáshoz való jogáért Pakisztánban. Bátorsága és elszántsága miatt támadás érte, de ez nem állította meg őt. Végül Nobel-békedíjat kapott, és napjainkban is a női egyenjogúság megteremtéséért küzd.

Cleopatra (i. e. 69–30)

Cleopatra, az egyiptomi fáraó, nemcsak egy birodalom uralkodónője volt, hanem politikailag is ügyes vezető. Végig vezette Egyiptomot számos válságon, és különböző módon igyekezett megőrizni népe jólétét és függetlenségét. Képességei és bátorsága példát mutat az őt követő generációk számára.

Kedves Szülők!

Előre is köszönjük, ha adójuk 1%-ával támogatják iskolánk fenntartóját, a GOURMAND Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakképzési Alapítványt.

Az Alapítvány adószáma: 18049828-1-41

Jeanne d’Arc (1412–1431)

Jeanne d’Arc, ismertebb nevén Joan of Arc, a franciaországi szegény származású parasztlány, aki katonai vezetővé vált a százéves háború alatt. Hite, bátorsága és elkötelezettsége nem csak a katonákat, hanem a francia nemzetet is inspirálta.

Ezek a nők csupán néhány példa azok közül, akik bátorságukkal és kitartásukkal példát mutattak a világnak. A Nemzetközi Nőnap alkalom arra, hogy megünnepeljük és tiszteljük őket, valamint minden olyan nőt, aki a mindennapokban azért dolgozik, hogy szebb és jobb hellyé varázsolja ezt a világot.

Elérhetőségeink

Telefon: +36-1-4033585, +36-30-1952790

E-mail: info@gourmand-iskola.hu

Cím: 1165 Budapest, Veres Péter út 102.