Pályázatok
Innovatív cukrász szakképzésért a speciális étkezési igények területén
2023-2-HU01-KA210-VET-000175618
Partnerek:
Gourmand Vendéglátóipari, Idegenforgalmi, Kereskedelmi, Szakképzőiskola, Technikum és Gimnázium
1165 Budapest, Veres Péter u.102. Pf, 848. HUNGARY
LICEUL ECONOMIC “BERDE ARON”
Crângului 30 520032 Sfantu Gheorghe, ROMANIA
Célok
Mit szeretnének elérni a projekt megvalósításával?
A cukrász tanulók képzését innovatívan támogatni, hogy a speciális étkezési igényekhez igazodó cukrászati
termékkészítést el tudják sajátítani. A végzett cukrász tanulóknak a munkaerő-piacon megjelenve rendelkezni fognak
ezekkel a szakmai kompetenciákkal. Így megfelelnek az újabb munkáltatói igényeknek, a vállalkozásoknak pedig
lehetőségük lesz a kínálatukat szélesíteni. A szakmai fejlődés a táplálékallergiával és a speciális étkezési igényekkel élők
számára élhetőbb körülményeket teremtsen.
Megvalósítás
Milyen tevékenységeket fognak megvalósítani?
Az iskolai és a duális képzőhelyen dolgozó cukrász oktatók együttesen fejlesztenek tananyagot a speciális étkezési
igényekhez (Mentes cukrászat). A tananyag digitális elérhető lesz (oktató videók, online elérhető tananyag, kvízek), melyet
szakkör keretében mindkét partner kipróbál. Az értékelések, mérések és visszajelzések alapján véglegesítésre kerül sor. A
disszemináció alkalmával mindez megosztásra és átadásra kerül a cukrász szakmát oktató szakképző intézmények és
duális képzők felé.
Eredmények
Milyen eredményeket várnak a projekttől?
A cukrász szakmát oktatók módszertára a digitális tananyag összeállítása és használata során szélesedik. A tanulók az
innovatív, digitális módszerekkel motiváltabban sajátítják el a szakmai tudásanyagot. Szélesebb körű szakmai
kompetenciával felvértezve kerülnek ki a szakképzésből, gyakorlatot szerez a speciális étkezési igények alapján készülő
cukrászati termékek témakörében. A disszeminációba bevont iskolák és a duális képzők átvehetik a tananyagot és
beépíthetik saját képzésükbe.
Eredménytermékek
- Magyar nyelvű tananyag
- Román nyelvű tananyag
- Angol nyelvű tananyag
- Videók linkgyűjteménye
Projektmegvalósítás
1. Kock-off meeting:
2024.04 11-12.
A partnerek megtervezték a teljes projektet, a partnerek megkötötték az együttműködési szerződést. Budapesten került megrendezésre.
2. Partnertalálkozó és közös cukrászat a cukrász tanulók számára.
2025.10. 03-06.
Sepsiszentgyörgyön a 2 iskola diákjai együtt készítettek el több speciális étkezési igényeknek megfelelő süteményt.
Elkészített sütemények:
- Paleo almatorta 1 adagos
- Tejmentes képviselőfánk
- Tojásmentes piskóta II. mogyorókrémmel
- Gluténmentes fahéjas csiga (gluténmentes élesztős tészta, gluténmetes kürtös kalács)
- Tojásmentes piskóta I. gyümölcsízzel
- Cukormentes mákos szelet
Partnertalálkozót is tartottunk, ahol az eddigi megvalósított és a jövendő feladataikat egyeztették.
2025.04.03-05.
Partnertalálkozó és közös cukrászat a cukrász tanulók számára.
Budapesten a 2 iskola diákjai együtt készítettek el több speciális étkezési igényeknek megfelelő süteményt.
Elkészített sütemények:
- Paleo citromos sütemény
- Paleo gesztenyés rolád
- Cukormentes csokoládés avokádós brownie
- Tojásmentes habcsók
- Vegán csokoládétorta
- Vegán Rákóczi habos
- Vegán zserbó szelet
- Cukormentes krémsajtos desszert
- Diétás Dobos-torta
Partnertalálkozót is tartottunk, ahol az eddigi megvalósított és a projektzárás feladatait egyeztették.
3. Tanulóink kompetenciái változásának mérése
Mértük a projekt elején és a projekt végén a diákok szakmai ismereteit egy kérdőívvel, ami összehasonlításra került.
Elemzések:
- Bementi mérés összefoglalása
- Kimeneti mérés összefoglalása
4. Szakkörök megrendezése
Mindkét partneriskola 10-10 diák bevonásával szakköröket tartott, ahol a teljes tananyag oktatását kipróbálta és a diákokkal együtt tesztelte a tananyagot.
A projekt keretében elkészített tananyag, az alábbi linkre kattintva elérhető!
Elérhetőségeink
Telefon: +36-1-4035504, +36-1-4033585
E-mail: info@gourmand-iskola.hu
Cím: 1165 Budapest, Veres Péter út 102.