Pályázatok

Innovatív cukrász szakképzésért a speciális étkezési igények területén

2023-2-HU01-KA210-VET-000175618

Partnerek:

Gourmand Vendéglátóipari, Idegenforgalmi, Kereskedelmi, Szakképzőiskola, Technikum és Gimnázium
1165 Budapest, Veres Péter u.102. Pf, 848. HUNGARY

LICEUL ECONOMIC “BERDE ARON”
Crângului 30 520032 Sfantu Gheorghe, ROMANIA

Célok

Mit szeretnének elérni a projekt megvalósításával?

A cukrász tanulók képzését innovatívan támogatni, hogy a speciális étkezési igényekhez igazodó cukrászati
termékkészítést el tudják sajátítani. A végzett cukrász tanulóknak a munkaerő-piacon megjelenve rendelkezni fognak
ezekkel a szakmai kompetenciákkal. Így megfelelnek az újabb munkáltatói igényeknek, a vállalkozásoknak pedig
lehetőségük lesz a kínálatukat szélesíteni. A szakmai fejlődés a táplálékallergiával és a speciális étkezési igényekkel élők
számára élhetőbb körülményeket teremtsen.

Megvalósítás

Milyen tevékenységeket fognak megvalósítani?

Az iskolai és a duális képzőhelyen dolgozó cukrász oktatók együttesen fejlesztenek tananyagot a speciális étkezési
igényekhez (Mentes cukrászat). A tananyag digitális elérhető lesz (oktató videók, online elérhető tananyag, kvízek), melyet
szakkör keretében mindkét partner kipróbál. Az értékelések, mérések és visszajelzések alapján véglegesítésre kerül sor. A
disszemináció alkalmával mindez megosztásra és átadásra kerül a cukrász szakmát oktató szakképző intézmények és
duális képzők felé.

Eredmények

Milyen eredményeket várnak a projekttől?

A cukrász szakmát oktatók módszertára a digitális tananyag összeállítása és használata során szélesedik. A tanulók az
innovatív, digitális módszerekkel motiváltabban sajátítják el a szakmai tudásanyagot. Szélesebb körű szakmai
kompetenciával felvértezve kerülnek ki a szakképzésből, gyakorlatot szerez a speciális étkezési igények alapján készülő
cukrászati termékek témakörében. A disszeminációba bevont iskolák és a duális képzők átvehetik a tananyagot és
beépíthetik saját képzésükbe.

Eredménytermékek

  1. Magyar nyelvű tananyag
  2. Román nyelvű tananyag
  3. Angol nyelvű tananyag
  4. Videók linkgyűjteménye

Projektmegvalósítás

1. Kock-off meeting:


2024.04 11-12.

A partnerek megtervezték a teljes projektet, a partnerek megkötötték az együttműködési szerződést. Budapesten került megrendezésre.

 

2. Partnertalálkozó és közös cukrászat a cukrász tanulók számára.


2025.10. 03-06.
Sepsiszentgyörgyön a 2 iskola diákjai együtt készítettek el több speciális étkezési igényeknek megfelelő süteményt.

Elkészített sütemények:

  • Paleo almatorta 1 adagos
  • Tejmentes képviselőfánk
  • Tojásmentes piskóta II. mogyorókrémmel
  • Gluténmentes fahéjas csiga (gluténmentes élesztős tészta, gluténmetes kürtös kalács)
  • Tojásmentes piskóta I. gyümölcsízzel
  • Cukormentes mákos szelet

Partnertalálkozót is tartottunk, ahol az eddigi megvalósított és a jövendő feladataikat egyeztették.

2025.04.03-05.
Partnertalálkozó és közös cukrászat a cukrász tanulók számára.

Budapesten a 2 iskola diákjai együtt készítettek el több speciális étkezési igényeknek megfelelő süteményt.

Elkészített sütemények:

  • Paleo citromos sütemény
  • Paleo gesztenyés rolád
  • Cukormentes csokoládés avokádós brownie
  • Tojásmentes habcsók
  • Vegán csokoládétorta
  • Vegán Rákóczi habos
  • Vegán zserbó szelet
  • Cukormentes krémsajtos desszert
  • Diétás Dobos-torta

Partnertalálkozót is tartottunk, ahol az eddigi megvalósított és a projektzárás feladatait egyeztették.

 

3. Tanulóink kompetenciái változásának mérése


Mértük a projekt elején és a projekt végén a diákok szakmai ismereteit egy kérdőívvel, ami összehasonlításra került.

Elemzések:

  • Bementi mérés összefoglalása
  • Kimeneti mérés összefoglalása

 

4. Szakkörök megrendezése


Mindkét partneriskola 10-10 diák bevonásával szakköröket tartott, ahol a teljes tananyag oktatását kipróbálta és a diákokkal együtt tesztelte a tananyagot.

Elérhetőségeink

Telefon: +36-1-4035504, +36-1-4033585

E-mail: info@gourmand-iskola.hu

Cím: 1165 Budapest, Veres Péter út 102.