Pályaválasztás előtt állsz? Így hozz jó döntést!

Továbbtanulás előtt állva iskolát választani bizony nehéz döntés. Számos különböző szempontot figyelembe kell vennünk, mielőtt elhatározzuk magunkat. E heti bejegyzésünkben összegyűjtöttük Nektek a legfontosabb tényezőket, amire érdemes odafigyelni.

Az időd 1/3-a

Belegondoltál már abba, hogy leendő munkahelyeden nem kevesebb, mint az időd 1/3 részét fogod eltölteni? Ha ugyanis hétfőtől péntekig fogsz dolgozni, napi 8 órát, akkor az pontosan ennyi. Leendő munkaerő-piaci helyzeted (azaz a lehetőségeidet) pedig éppen most alapozod meg a megfelelő iskola kiválasztásával.

Hobbi VS. Munka

Mindenek előtt nézz magadba egy picit. Ki is vagy Te valójában? Mi tesz boldoggá, mi okoz örömet? Miben vagy tehetséges, mit csinálsz szívesen? Hogyan, mivel töltöd a szabadidődet, mi a hobbid? Mi az, amiért mások megdicsérnek? Jó a kézügyességed? Jól bánsz az emberekkel? Esetleg kitűnő nyelvérzékkel rendelkezel? Talán már gyermekkorodban is édesanyád mellett sertepertéltél a konyhában? Lehetséges, hogy minden karácsonykor Te sütöd a süteményeket, mert utánozhatatlan vagy muffinsütésben? A pályaorientáció előtt ez az egyik legfontosabb kérdés az, hogy mivel szeretnél hivatásszerűen foglalkozni hátralévő életedben. Ennek a kérdésnek a megválaszolásához pedig elengedhetetlen az önismeret.

A munkaerő-piaci viszonyok

Ha az első kérdésre megvan a megfelelő válasz, akkor nézz utána az adott szakmát illető munkaerő-piaci helyzetnek. Van kereslet ilyen szakemberre? Sok olyan álláshirdetéssel találkoztál, ahol tolmácsot/szakácsot/ pincért/ cukrászt/ stb. keresnek? Kényelmesen meg tudsz majd élni, ha ezt a pályát választod? Ha úgy látod, hogy a választott szakmával a kezedben képes leszel majd biztosítani a magad (és leendő családod) számára a megfelelő életszínvonalat, akkor jöhet a harmadik kérdés.

Pályaismeret

Milyen készségek, képességek, kompetenciák kellenek majd, hogy hosszú távon be tudd tölteni az adott állást? Milyen feladatokat bíznak majd Rád, mivel telik majd ez a napi 8 óra, kik lesznek a munkatársaid, milyen elvárásokkal fogsz találkozni? Eléred majd a céljai, sikeres leszel? Ezeket mind-mind gondold végig…

Érdemes rászánnod az idődet, és eltölteni egy kis időt önmagaddal (no meg egy rövid kutatással, hogy meghozhasd a helyes döntést! Ha esetleg éppen a vendéglátós állások érdekelnek, akkor pedig máris a legjobb helyen jársz!

Érdekel a vendéglátás?

Tekintsd meg képzéseinket, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy ide kattintva add le a jelentkezésed akár most!

Telefon: +36-1-4035504, +36-1-4033585, +36-1-3185064

E-mail: info@gourmand-iskola.hu

Cím: 1165 Budapest, Veres Péter út 102.