5 szempont: így válassz középsikolát

Nem túlzás azt állítani, hogy a gyermek jövőjét a középiskola alapozza meg. Elsősorban természetesen az oktatás minőségére, másodsorban pedig az itt szövődő barátságokra, és a mindennapi élményekre gondolunk, amelyek szintén formálják a személyiségét, és egész életét végigkísérik, áthatják; közvetve alakítják majd. Ezért, ha középiskola választására kerül a sor, akkor célszerű alaposan átgondolnunk, és megbeszélnünk a legfontosabb szempontokat, hogy egészen biztosan a legjobb döntést hozzuk.

Oktatók, tanárok

„Nem a tanárnak, hanem magadnak tanulsz!” Ismerős a mondás? Számtalanszor hallottuk gyerekkorunkban a szüleinktől, ha az adott tantárgyat oktató tanárunk nem volt szimpatikus, és ezért inkább hanyagoltuk a felkészülést. És bár az állítás igaz (nyilván ezért is avanzsálhatott közhellyé), azonban tény, hogy a diák motivációja nagyrészt a tanár személyiségétől, hitelességétől, lexikális tudásától, hozzáállásától függ. Hiszen, ha a diák tiszteli a tanárát, felnéz rá és elismeri, akkor az órájára is lelkesen készül.

Oktatási környezet, technikai felszereltség

Bár a matematikához többnyire elegendő egy kockás füzet és egy függvénytáblázat, és az irodalomhoz sem kell más, csak egy szöveggyűjtemény, azért vannak olyan tárgyak, amelyek korszerű technikai felszereltséget, és komolyabb apparátust kívánnak. Ilyen például az informatika; vagy vendéglátós képzés esetén a saját, modern eszközökkel ellátott tankonyha.

Mikor alapították?

Egy képzőintézmény nívójához bizony az is hozzá tartozik, hogy mióta üzemel. A több évtizedes múltra visszatekintő gimnáziumok, szakközépiskolák és szakiskolák a tanulók szemében hitelesebbek, stabilabbak, megbízhatóbbak és a presztízsük is sokkal magasabb, mint a csupán néhány éve működő „kistestvéreiké”. Az iskola olyan, mint a jó bor; a korral nemesedik.

Webes jelenlét, közösségi média

Szánd rá az időt, és nyomozz egy kicsit. Keress rá a Google-ben az iskolára, és böngészd végig a weboldalt, valamint a Facebookot, ezek a platformok ugyanis nagyon sok hasznos információt rejtenek. Milyen érzéseket kelt benned első ránézésre a weboldal? Otthonos, kellemes, átlátható, informatív? Könnyedén megtalálsz rajta bármit, amit keresel? Igényes, ízléses a dizájn, vagy inkább úgy tűnik, hogy csak gyorsan összedobták, hogy legyen valami? Van rajta blog, hírek aloldal? Ha igen, milyen gyakran tesznek közzé új bejegyzést, milyen témában írnak, hasznos, érdekes tartalmak vannak fent? Ha a weboldal szedett-vedett, ócska hatást kelt, akkor minden bizonnyal maga az intézmény sem éppen a legidillibb hely… A Facebook a másik érdekes platform; hányan követik az oldalt, milyen posztok vannak? Csak a netről halásznak össze tartalmakat, vagy saját képeket osztanak meg? Arra használják, hogy odacsábítsák a tanulókat, vagy valóban érdekes, jópofa tartalmakat tesznek ki? Ezekre mind-mind érdemes egy kis figyelmet fordítanod, hiszen a webes jelenlét minősége sokat elárul az adott iskoláról.

 

Jó megközelítés

Érdemes olyan intézményt választod, ami tömegközlekedéssel és autóval egyaránt kényelmesen megközelíthető. Nézd végig, hogy milyen busz, villamos, esetleg HÉV közlekedik arrafelé, de gondolj a parkolási lehetőségekre is, hiszen mire a gyermek eljut az érettségiig, lehetséges, hogy már kocsival fog közlekedni (és a szülőknek sem mindegy, hogy mennyit kell sétálni a parkoló autótól az iskoláig, ha mondjuk szülői értekezletre mennek).

Ha a fenti 5 szempontra odafigyelsz, akkor nem nagyon érhet rossz meglepetés. Mindenképp azt tanácsoljuk, hogy középiskola kérdésében ne köss kompromisszumot, hiszen egy felszínes döntés később csúnyán megbosszulhatja önmagát. Válassz olyan iskolát, ami minden kritériumnak megfelel, hiszen minimum 4 éven át az lesz a gyerkőc második otthona.

Érdekel a vendéglátás?

Tekintsd meg képzéseinket, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy ide kattintva add le a jelentkezésed akár most!

Telefon: +36-1-4035504, +36-1-4033585, +36-1-3185064

E-mail: info@gourmand-iskola.hu

Cím: 1165 Budapest, Veres Péter út 102.