Szakács legyek vagy pincér?

Sok diák hezitál a fenti két szakma között, még ha azt biztosan tudja is, hogy a vendéglátásban szeretne dolgozni. És bár a tanultak nagyjából 50%-ban térnek el, egy pincér munkája és feladatai merőben különböznek a szakácsétól, de ami ennél is fontosabb: a szakács és a pincér lét teljesen különböző embertípust kíván.

Szakács: a kreatív

A szakács szakmát elsősorban akkor érdemes választanod, ha valódi alkotószellem vagy, aki a benne lüktető kreativitást a konyhaművészetben szeretné kiélni. Ha örömet okoz Számodra a finomabbnál finomabb fogások alkotása, és ha kedved leled az ételek elkészítésében. A szakács szakma kevésbé szociális, mint a pincér; a szakács nem igazán találkozik a vendégekkel, nem feltétel tehát, hogy jó kapcsolatteremtő képességgel legyen megáldva. A szakács inkább többnyire inkább a kollégáival van kapcsolatban.

Pincér: a jó értékesítő

Ahhoz, hogy igazán kiemelkedő pincér legyél, kiváló értékesítőnek kell lenned. Fontos, hogy gyorsan, és könnyen teremts kapcsolatot az emberekkel; légy barátságos, mosolygós, és kedves. Az sem mindegy, hogy hogyan válaszolsz a feltett kérdéseikre, hogy hogyan ismerteted az étlapon szereplő fogásokat, vagy hogy hogyan ajánlod a desszertet, a kávét. A pincér karaktere és személyisége ugyanis nagyon-nagyon sokat képes hozzátenni egy étteremről kialakuló benyomásnak (és abban is szerepet játszik, hogy a vendég legközelebb visszatér-e), a borravalódról nem is beszélve.

A pincér- és a szakácsképezéseken tanult anyag tényleg szinte 50%-ban megegyezik. Mindkét csoport a foglalkoztatás I-II modullal kezd, amelyet a gazdálkodási ismeretek, majd az élelmiszerismeret és az élelmiszerbiztonsági alapismeret követ (tehát egészen eddig a tananyag megegyezik). A szakácsok azonban ezek után szakács szakmai idegen nyelvet és ételkészítési ismereteket tanulnak, míg a pincérek pincér szakmai idegen nyelvet és felszolgálást.

Tehát, ha már elhatároztad, hogy a vendéglátásban szeretnél dolgozni, akkor érdemes elgondolkodnod a fentieken. Melyik szerepkört érzed inkább a sajátodnak, melyikkel tudnál könnyebben azonosulni? Ez nagyon fontos döntés, hiszen a leendő karriered (és talán az egész életed) megalapozza.

Érdekel a vendéglátás?

Tekintsd meg képzéseinket, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy ide kattintva add le a jelentkezésed akár most!

Telefon: +36-1-4035504, +36-1-4033585, +36-1-3185064

E-mail: info@gourmand-iskola.hu

Cím: 1165 Budapest, Veres Péter út 102.