Változik a középiskolai szakképzés

A 2020/2021-es tanévtől jelentős változásokra számíthatunk a középiskolai szakképzés tekintetében. A változtatások elsődleges célja, hogy az intézmények a tudásalapú gyakorlati oktatásra helyezzék a hangsúlyt, ezzel segítve a diákok későbbi munkavállalását, stabil megélhetését. Fontos szerephez jut továbbá a digitális készségek fejlesztése, valamint a kreatív, nyitott gondolkodás, és a rugalmas alkalmazkodóképesség kialakítása.

Mi minden fog megváltozni?

A nemrég elfogadott törvény értelmében változik az iskolák neve, az oktatók jogállása, de ami a diákok szempontjából ennél sokkal fontosabb: a képzések hossza és tematikája is átalakul. A diákok továbbá munkaviszony keretein belül vehetnek részt a gyakorlaton.

Szakképző intézmények

A szakképző intézményeknek ezen túl két típusa lesz, a technikum és a szakképző iskola. Az úgynevezett ágazati alapozó képzést követi majd a szakosodás.

Szakgimnázium helyett

Az eleddig szakgimnázium néven ismert oktatást 5 éves technikum váltja fel. A technikumban a tanulók először 2 év ágazati alapképzést kapnak, majd ezt követően ágazati alapvizsgát tesznek. A sikerrel vizsgázók az azt követő 3 évben elsajátítják a szakmai tantárgyakat, az 5. év végén pedig érettségi és technikusi vizsga vár rájuk.

Szakközépiskola helyett

A szakközépiskola 3 éves szakképző iskolába jelentkezhetnek a diákok. Az első évben szintén ágazati képzésben lesz részük, majd 2 év szakosodás következik.

Dobbantóprogram

Azon diákok, akik az általános iskolát akár magatartási- akár tanulási zavarból kifolyólag nem végezték el, a Dobbantóprogram névre keresztelt felzárkóztató programon vehetnek részt. Számukra így lehetőség nyílik egy részszakma megszerzésére is.

Ösztöndíj és egyéb juttatások

A tanulmányi eredmények függvényében a diákok ösztöndíjra válnak jogosulttá (amennyiben munkaszerződéssel nem rendelkeznek), illetve a tanulmányok sikeres befejezési után pályakezdési juttatás illeti meg őket.

Kövessétek figyelemmel a továbbiakban is a Gourmand Iskola blogját és weboldalát, ahol folyamatosan értesülhettek a képzéseket érintő változásokról. Amennyiben kérdésetek merül fel, vagy bővebb információt szeretnétek kapni, vegyétek fel velünk a kapcsolatot akár e-mailben (info@gourmand-iskola.hu), akár telefonon!

Ha pedig valamilyen okból lemaradtatok a 2019. december 6-i központi felvételi vizsgáról, akkor ne feledjétek, hogy 2020. január 23-án, 14:00-tól van lehetőségetek pótfelvételi vizsgát tenni! Várunk Benneteket szeretettel a Gourmand Iskolában!

Érdekel a vendéglátás?

Tekintsd meg képzéseinket, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy ide kattintva add le a jelentkezésed akár most!

Telefon: +36-1-4035504, +36-1-4033585, +36-1-3185064

E-mail: info@gourmand-iskola.hu

Cím: 1165 Budapest, Veres Péter út 102.