Küzdd le a rossz szokásaidat 

Hajcsavargatás, körömrágás, ujjtördelés, nassolás. Ezek talán a legelterjedtebb, legáltalánosabb rossz szokások és pótcselekvések. Ezek közül persze egyik sem életveszélyes, éppen csak kellemetlen, kényelmetlen, vagy ciki- sajnos azonban pont ezért hajlamosak vagyunk elfogadni (rágom a körmöm, na és?!) ahelyett, hogy felvennénk velük a harcot, és egy életre magunk mögött hagynánk.

Tegyél fel magadnak három fontos kérdést

Mikor is szoktam tördelni, ropogtatni az ujjaimat? Felelés, dolgozat, vizsga előtt? Amikor stresszes vagyok? Ha valami miatt feszültnek érzem magam?

Miért csinálom? Mert le kell vezetnem a feszültséget, vagy mert a mindennapjaim részévé vált (például az esti filmet nézve mindig megeszem egy zacskó csipszet). Mert oldja a bennem felgyülemlett stresszt, mert megnyugtat…

Mit lesz, ha nem csinálom? Feszült és ideges maradok, hiányérzetem lesz, diszkomfort érzésem támad.

Ezeket a kérdéseket a válaszokkal együtt vesd papírra, hogy lásd, pontosan miben gyökerezik a rossz szokás, és tudatosítsd, milyen helyzetekben van rá szükséged, és hogy mit vársz tőle. Most kezdhetünk dolgozni velük!

Most, hogy már felismerted és tudatosítottad, hogy milyen szituációkban jön elő a mumus, sokkal könnyebb dolgod lesz. A rossz szokás ugyanis nem a probléma, hanem a tünet. Itt az ideje, hogy a problémával foglalkozz. Mutatunk egy egyszerű példát. Tegyük fel, hogy az a rossz szokásom, hogy rázom a lábam (és ez idegesíti a többieket). Mikor szoktam rázni a lábam? Amikor nem tanultam, és félek a dolgozattól. Miért csinálom? Hiszen ezzel nem is tudom levezetni a feszültséget; ha csinálom, attól még feszült maradok! Mi lesz, ha nem csinálom? Semmi különös, a lábrázás ugyanis nem befolyásolja sem a kedélyállapotom, sem a dolgozat eredményét… Mi a megoldás? Felkészülök a dolgozatra, és nem leszek ideges előtte, így a lábam sem fogom rázni.

A rossz szokás tanult viselkedésminta

Ha rossz kedvem van, betolok egy habos süteményt, és máris jobban érzem magam. Tipikus alapeset, azonban ne hidd, hogy a megoldást a sütiben rejlő boldogsághormon szolgáltatja. Nem bizony! Arról van szó ugyanis, hogy szépen megtanítottad rá az agyad, hogy az édességtől fogja jobban érezni magát. Tehát, nincs más dolgod, mint átprogramozni, azaz megtanítani valami másra.

A szokások átprogramozása 7 napig tart. Ez a sziklaszilárd ökölszabály, amiben bízhatsz. Ha elhagysz egy szokást, az a 6. napon még hiányozni fog, azonban a 8. napon már szinte nem is fogsz rá emlékezni. Így működik az agyunk.

Sokat segítesz magadnak azzal, ha egy adott szokás helyett egy másikat programozol be. Körömrágás helyett például lehet ez a rágózás, nassolás helyett pedig ehetsz esténként zellerszárat, vagy sárgarépát (ezek ráadásul tele vannak vitaminnal)!

Ha pedig úgy érzed, hogy sikerült végleg leküzdened egy rossz szokást, akkor jutalmazd meg magad! De lehetőleg ne azzal, hogy ünnepélyesen tövig rágod a körmöd…

Érdekel a vendéglátás?

Tekintsd meg képzéseinket, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy ide kattintva add le a jelentkezésed akár most!

Telefon: +36-1-4035504, +36-1-4033585, +36-1-3185064

E-mail: info@gourmand-iskola.hu

Cím: 1165 Budapest, Veres Péter út 102.