Így hat a stressz a szervezetedre

Úgy érzed, hogy minden megváltozott körülötted az elmúlt hetekben? Esténként alig jön álom a szemedre, esetleg éjjel felriadsz, és azon kezd pörögni az agyad, hogy meddig tart ez a veszélyhelyzet és vajon mi jön majd utána? Fogadj meg tőlünk egy jó tanácsot: ne stresszelj, mert azzal csak ártasz magadnak!

A stressz az egész szervezetedre hat

Ha félsz, szorongsz, azzal bizony hatalmas károkat okozhatsz a saját szervezetedben, hiszen a stressz hatására egyes szerveid működése is jelentősen megváltozik. A stressz azt az üzenetet küldi az izmaidnak, hogy fájdalom van kilátásban, így azok védekezésként reflexszerűen megfeszülnek. Ha pedig ez az izomfeszültség állandósul, az akár fejfájáshoz, migrénhez is vezethet.

Mindezek mellett a stressz akadályozza a helyes légzést, azaz testünk optimális oxigén-felvételét. Az orrban és a tüdőben beszűkülhetnek a légutak, emellett felgyorsulhat a légzés, sőt, akár pánikroham is felléphet. Azokra, akik valamilyen légzőszervi betegségben szenvednek, mindez sajnos még több veszélyt rejt.

Az idegeskedést a szíved sem értékeli. Ennek hatására ugyanis felgyorsul a szívverésed, és erősebb összehúzódásokat kezd produkálni a szívizom. Az erek kitágulnak, hogy nagyobb mennyiségű vért tudjanak szállítani az izmokhoz, a szívednek pedig növelnie kell a kipumpált vér mennyiségét is.

Ha ilyen káros a stressz, akkor mire jó?

Régen, amikor az ősemberek szemben találták magukat egy hatalmas mamuttal, vagy egy kardfogú tigrissel, akkor a szervezetünk a fajfenntartás miatt a „küzdj vagy menekülj” más néven „üss vagy fuss” válasszal reagált. Akár úgy döntöttek, hogy elszaladnak a veszély elől, akár úgy, hogy megpróbálnak szembeszállni vele- ugyanúgy szükségük volt a stessznek köszönhető fizikai változásokra. A futáshoz és a harchoz is magas vérnyomás, maradéktalan lélekjelenlét és feszes izmok kellenek. És bár a mamutok és a kardfogú tigrisek már kihaltak, a stressz evolúciós okokból fennmaradt. Az azonban teljesen biztos, hogy neked vizsga előtt nem segít, csak ront a helyzeten. Ha nagyon izgulós vagy, akkor inkább igyekezz arra törekedni, hogy megőrizd a nyugalmad. A relaxáció és a meditáció például csodát tesz az emberrel!

Érdekel a vendéglátás?

Tekintsd meg képzéseinket, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy ide kattintva add le a jelentkezésed akár most!

Telefon: +36-1-4035504, +36-1-4033585, +36-1-3185064

E-mail: info@gourmand-iskola.hu

Cím: 1165 Budapest, Veres Péter út 102.