Ne légy telefonfüggő!

Az okostelefon-függőségről valóban nem lehet eleget írni, beszélni, hiszen ez valós, sőt, egyre aktuálisabb téma. A szakemberek folyvást az okostelefon és a közösségi média káros hatásaival riogatnak bennünket. Aki Facebookozik, az nyilván szorong, és nincsenek igazi társas kapcsolatai. Igaz ez? Nem, ebben a formában távolról sem. Viszont tény, hogy az állandó mobilozásnak megvannak a veszélyei.

Rövid történeti áttekintés

Ne gondoljuk, hogy a tinédzserek lelki stabilitásáért való aggodalom a XXI. század terméke. Az 1960-as években pont ugyanígy tartottak az akkor teret hódító televízió negatív hatásaitól. Később, az 1970-es években pedig a rockzenét lengte körül hasonló félelem. Tehát, ez a fajta pánik egyáltalán nem új keletű, viszont a magja ugyanaz. A televíziózás többnyire magányos tevékenység (ahogyan a zenehallgatás is lehet az), és fals élményeket kínál. Amit a tévében látunk, az nyilván nem velünk történik meg, ahogyan a telefonon, chaten történő kapcsolattartás sem valódi társas érintkezés. Ennek mentén pedig igenis van létjogosultsága az izolációtól való félelemnek.

Milyen káros hatásai lehetnek az állandó mobilozásnak?

A fent említett izoláció mellett kialakulhat szorongás, és csökkent önértékelés (ami további problémák okozója lehet). Egy átlagos tinédzser naponta 7 óra 22 percet mobilozik, míg a 8-12 éves korosztály napi 4 óra 30 percet, ami borzasztóan sok. Pláne, ha belegondolunk, hogy a közösségi média felületein szinte kizárólag az ismerősei csodálatos, nem mindennapi kalandjaival, elért sikereivel, nagyszerű életével szembesül- és óhatatlanul is hozzájuk hasonlítja a saját eredményeit.

Vigyázz magadra!

Tudjuk, hogy lételemed a telefon, mi is nehezen tudnánk elképzelni az életünket nélküle. Nagyban megkönnyíti a kapcsolattartást, a kommunikációt és a tájékozódást. De ne feledd, hogy amit a Facebookon vagy az Instán látsz, az nem a valóság, hanem annak egy gondosan sminkelt változata. 

Néhány helyzet, amikor ne használd a mobilodat:

  • Családi események, baráti összejövetelek, közös kávézás, ebéd, fagyizás (ha együtt vagy másokkal, akkor inkább nekik szenteld a figyelmed).
  • Lefekvés után, elalvás előtt (a kijelző kék fénye késlelteti az elalvást).
  • Mozi (a sötétben világító készülék zavarhatja a többi nézőt).
  • Tanóra, színház, egyéb előadás (tiszteletlenség mobilozni).

Légy tudatos, és ne higgy el mindent, amit látsz, és kezeld felelősségteljesen az okostelefont!

Érdekel a vendéglátás?

Tekintsd meg képzéseinket, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy ide kattintva add le a jelentkezésed akár most!

Telefon: +36-1-4035504, +36-1-4033585, +36-1-3185064

E-mail: info@gourmand-iskola.hu

Cím: 1165 Budapest, Veres Péter út 102.