Változik az OKJ

Érdekel, hogyan változik az OKJ, milyen ösztöndíjakra lehetsz jogosult, illetve milyen szakok a legnépszerűbbek a felsőoktatásban? Esetleg szeretnéd tudni, hogy ha önköltséges formában végeznéd a tanulmányaidat, akkor mennyibe kerülhet egy-egy félév? Gondolkodtál már rajta, hogy mihez kezdj, ha esetleg mégsem sikerül bejutni a választott egyetemre, főiskolára? Pontokba szedtük a legfontosabb változásokat, híreket!

OKJ helyett Szakmajegyzék

2020. szeptember 1-től fontos változásnak nézünk elébe az OKJ-s képzések tekintetében. Az Országos Képzési Jegyzéket (OKJ) ugyanis ettől a naptól Szakmajegyzéknek fogják hívni, és jelentősen csökken a benne szereplő szakmák száma. A jelenlegi 759 szakma helyett mindössze 174 alapszakmát tartalmaz majd. Két szakma megszerzése ezután is ingyenes lesz, és a második szakma megszerzését követően egy szakképesítést is állami finanszírozással végezhetnek el a tanulók.

Ösztöndíj

Ami az ösztöndíjat illeti, az 50 óra képzési időt elérő és ezt meghaladó képzések, valamint a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőséggel bíró képzések esetén a tanulók állami ösztöndíjra jogosultak.

A statisztikák szerint idén a legtöbben az alábbi szakokra jelentkeztek:

  • gazdálkodás és menedzsment
  • kereskedelem és marketing
  • pszichológia
  • mérnökinformatikus
  • turizmus-vendéglátás
  • ápolás és betegellátás
  • programtervező informatikus
  • pénzügy és számvitel
  • gazdaságinformatikus
  • kommunikáció és médiatudomány

Ezek a szakok nem csupán a legnépszerűbbek, hanem a legdrágábbak is. Ha ugyanis elestek az állami támogatástól, akkor akár 390 000 Ft-ba is kerülhet egy félév.

De semmiképp nem szabad keseregni, ha idén nem nyertetek felvételt egyetemre, főiskolára, hiszen még nem késő jelentkezni államilag támogatott képzéseinkre. Ide kattintva meg tudjátok nézni vendéglátós képzéseink palettáját, és akár azonnal jelentkezhettek is. Magas színvonalú szakács, cukrász, pincér képzéseinket két év alatt elvégezhetitek, utána pedig még mindig jelentkezhettek egyetemre, vagy főiskolára, ha szeretnétek (vagy akár azonnal munkába is állhattok). Ha pedig bármilyen kérdésetek felmerül, akkor ide kattintva tudjátok felvenni velünk a kapcsolatot akár e-mailben, akár telefonon. Keressetek bennünket bátran, minden kérésetekre készséggel válaszolunk!

Érdekel a vendéglátás?

Tekintsd meg képzéseinket, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy ide kattintva add le a jelentkezésed akár most!

Telefon: +36-1-4035504, +36-1-4033585, +36-1-3185064

E-mail: info@gourmand-iskola.hu

Cím: 1165 Budapest, Veres Péter út 102.