Segítség! Utálok olvasni!

Megnyugtatlak; ez ebben a formában biztosan nem igaz. Ha például nem kedveled a krumplis tésztát, akkor sem jelented ki magadról, hogy utálsz enni, maximum azt mondod: nem szeretem a krumplis tésztát. Ez két nagyon különböző dolog. Tehát, ha úgy hiszed magadról, hogy nem köt le az olvasás, akkor inkább arról lehet szó, hogy még nem került olyan könyv a kezedbe, ami igazán magával ragadott volna.

Filmek, sorozatok VS könyvek

Nyilván ismerős a szitu: van néhány szabad órád a nap végén, és azon tűnődsz, hogy mivel töltsd el. Foghatnék egy könyvet, vagy darálhatnám a kedvenc sorozatom, esetleg nézhetnék egy jó filmet a Netflixen. Végül a könyv persze alul marad. Ennek több oka is van. Egyrészt az olvasás (a filmezéssel ellentétben) nem passzív folyamat. Az olvasás jobban igénybe veszi az agyad; egy könyvre nem lehet csak úgy bambulni, azt értelmezni kell, felfogni, elképzelni. A könyv munkára bírja az agyad. Egy filmmel sokkal kevesebb a munka, hiszen instant kapod a szereplőket, a cselekményt; tehát nincs szükséged a kreativitásodra.

A filmnézés ráadásul sokkal komplexebb ingert nyújt. A könyv „csupán” egy kétdimenziós szöveg, ezzel szemben a film színes, szagos, hangos: egyszerre több érzékszervünkre is hat. Így pontosan a mai ingerfetisiszta világ (a folyvást csilingelő okostelefonok, a ránk zúduló információáradat, a tengernyi közösségi csatorna) kihívásaira reflektál. A film maga egy komplett élmény, ezzel szemben az olvasás élménye akkor válik kompletté, ha hozzáadod a saját képzelőerődet.

Hogyan kedvelheted meg az olvasást?

Ébreszd fel a benned szunnyadó kíváncsiságot, és lapozz bele minél több könyvbe. Próbálj olyat keresni, aminek érdekel a témája; ne csak ad hoc kapj le egyet a polcról. Ha egy könyv nem tetszik, vagy nem találod érdekesnek, akkor tedd félre, és nyugodtan kezdj egy másikba. Egyetlen könyvet sem kötelező végigolvasnod, ami nem köt le (kivéve a kötelezőket, mert azokat kötelezőJ), fedezz fel minél többet, kalandozz bátran az irodalomban! Előbb vagy utóbb biztosan találsz olyat, ami megszeretteti veled az olvasást!

Miért érdemes olvasni?

Az olvasás élénkíti a fantáziádat, bővíti a szókincsedet, fejleszti a kreativitásodat, a helyesírásodat és árnyaltabbá varázsolja a gondolkodásodat is. Egy jó könyv teljesen új világot nyit, új dimenzióba repít, aminek nagy kár lenne hátat fordítanod.

Érdekel a vendéglátás?

Tekintsd meg képzéseinket, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy ide kattintva add le a jelentkezésed akár most!

Telefon: +36-1-4035504, +36-1-4033585, +36-1-3185064

E-mail: info@gourmand-iskola.hu

Cím: 1165 Budapest, Veres Péter út 102.