Így készítsd a mézeskalácsot

A közelgő karácsonyi ünnepek apropóján ezen a héten egy klasszikus mézeskalács receptet szeretnénk megosztani Veletek, amelyet azok is könnyedén elkészíthetnek, akiknek nincs tapasztalata a konyhában. Ez a recept nem diétás, nem vegán és a legkevésbé sem paleo, viszont annál finomabb! Nem túl édes, nem túl fűszeres, viszont kellemes, puha és ünnepi. A mézeskalács mindössze 30 perc alatt elkészíthető, így a legsűrűbb karácsonyi program (takarítás, bevásárlás, sütés-főzés) közepette is szakíthatsz rá időt.

A mézeskalács az egyik legismertebb és legkedveltebb karácsonyi édesség. Kellemes illata az egész lakást átjárja, így pillanatokon belül hamisítatlan ünnepi hangulatot teremt.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 3 db közepes méretű tojás
  • 250 ml méz
  • 1 kg finomliszt
  • 30 dkg porcukor
  • 3 tk szódabikarbóna
  • 1 tasak mézeskalács fűszer
  • 30 dkg margarin

A mázhoz:

  • 2 db tojásfehérje
  • 30 dkg porcukor

Így készítsd el a mézeskalácsot:

Első lépésben jól keverd össze a száraz hozzávalókat, majd add hozzá a mézet, a tojást, és a megolvasztott margarint. Ha ezzel megvagy, akkor szabadulj meg az ékszereidtől, és gyúrd szépen homogén tésztává a masszát.

A tésztát oszd el három egyenlő részre, és nyújtsd ki fél centiméter vastagságú lapokká. Keresd elő a mézeskalácsformákat, és szaggasd ki a tésztát, majd helyezd el ezeket a sütőlemezen, de figyelj rá, hogy ne érjenek egymáshoz, hiszen a sütés közben nőni fognak. Ha figurák helyett inkább mézeskalács házikót készítenél, akkor az elkészült tésztából pontosan vágd ki a házikó négy oldalát, illetve a tetejét. Érdemes odafigyelned a méretekre, hogy szép, szabályos házat kapj (persze utólag is át lehet szabni kicsit, ha muszáj).

Ha megvagy a tésztával, akkor következhet a máz elkészítése. A két tojásfehérjét verd fel robotgéppel, és add hozzá apránként a 30 dkg porcukrot. Keverd addig, amíg a máz állaga kemény lesz.

Állítsd a sütőt 180 fokra, alul-felül sütés funkcióra, és helyezd be a formákat 10 percre.

Kellemes sütést, főzést, karácsonyi készülődést kívánunk!

Érdekel a vendéglátás?

Tekintsd meg képzéseinket, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy ide kattintva add le a jelentkezésed akár most!

Telefon: +36-1-4035504, +36-1-4033585, +36-1-3185064

E-mail: info@gourmand-iskola.hu

Cím: 1165 Budapest, Veres Péter út 102.