Kávéfogyasztás? Mértékkel!

A kávé a mindennapjaink és a kultúránk része. A barátainkkal való találkozáshoz és a kellemes beszélgetésekhez hozzátartozik a kávéfogyasztás, ahogyan a legtöbb ember a reggeleket sem tudná elképzelni nélküle. A kávéra azonban nagyon is vonatkozik a jól ismert mondás: kis mennyiségben orvosság, nagy mennyiségben méreg”. Tehát, nem szabad túlzásba vinnünk a kávéfogyasztást, még akkor sem, ha lételemünknek érezzük.

A kávé mellett szól

A frissen pörkölt, főzött és az instant kávé és tartalmaz az emberi szervezet számára fontos antioxidánsokat, így rendszeres (és mértéktartó!) fogyasztása valóban egészséges. Különféle kutatások eredményei is alátámasztják, hogy a kávézás csökkenti a daganatos megbetegedések-, valamint a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását, ellenállóbbá teszi szervezetünket a gyulladásos eredetű megbetegedésekkel és a májproblémákkal szemben. Ráadásul, késlelteti az Alzheimer- kór és a Parkinson- kór kialakulását is.

Azonban a túlzott fogyasztásnak vannak hátulütő

A kávé csökkenti a szervezetünkben a kalcium felszívódását, azonban ezt ellensúlyozhatjuk azzal, ha nem feketén fogyasztjuk, hanem tejjel (vagy kalcium tartalmú, alternatív, növényi eredetű tejpótló italokkal).

Emellett (nyilván te is tudod, ha szoktál kávézni), hogy fokozottan vízhajtó hatású, ezért oda kell figyelnünk a megfelelő folyadékpótlásra. Persze ez sem bonyolult, a jobb éttermekben amúgy kapunk is egy-egy pohár vizet a kávé mellé.

A kávét a fogyókúrázók is előnyben részesítik, hiszen fokozza az anyagcserét, de nagyon fontos, hogy ne éhgyomorra fogyasszuk, hiszen a benne lévő csersav negatívan hat a gyomorra. Az ébredést követő fél órában egyél valami könnyű, egészséges reggelit (teljes kiörlésű gabonát, cukormentes müzlit, zabkását), és csak utána döntsd le a napindító kávét. Hidd el, a gyomrod hálás lesz érte, ha nem a kávé az első, amivel reggelente találkoznia kell.

Nagyon fontos továbbá, hogy a benne lévő koffein miatt ne vidd túlzásba a kávéfogyasztást, mert az kifejezetten egészségtelen, és szívproblémákat, emésztőszervrendszeri panaszokat is okozhat! Ha annyira kedveled a kávét, hogy még a délutánokat, estéket sem tudod elképzelni nélküle, akkor inkább válaszd a koffeinmentes verziót.

Érdekel a vendéglátás?

Tekintsd meg képzéseinket, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy ide kattintva add le a jelentkezésed akár most!

Telefon: +36-1-4035504, +36-1-4033585, +36-1-3185064

E-mail: info@gourmand-iskola.hu

Cím: 1165 Budapest, Veres Péter út 102.