Így vigyázz a májadra

Aránylag kevés figyelmet kap, pedig kétségkívül az egyik létfontosságú szervünk a máj. és annak ellenére, hogy tényleg nagyon szívós, azért érdemes időnként kicsit gondoskodni róla, és egészséges élelmiszerek fogyasztásával támogatni fáradságos munkáját. Ebben a bejegyzésünkben arról olvashatsz, hogy mi a máj szerepe, és milyen zöldségek, gyümölcsök segítenek hosszú távon karbantartani.

A máj „munkája”

A májunknak elengedhetetlen szerepe van az anyagcserefolyamatainkban, nem is gondolnánk, hogy mi mindenért felelős. Elsősorban ugye a méregtelenítés szerve, azaz lebontja a szervezetünkbe jutó toxinokat. Emellett a máj feladata a különféle vegyületek szintetizálása, tárolása, illetve koleszterint állít elő és megtisztítja a beérkező vért.

Ugye mennyi mindent csinál? Valódi Jolly Joker, folyton pörög, sosem pihen (és szerencsére csak nagyon ritkán panaszkodik). De várj, ez még nem minden! A májad fehérjét biztosít, alvadási faktort termel, és elraktározza a szervezetbe jutó A-, D- és B12 vitaminokat.

Mi az, amit a máj nem kedvel?

Nyilván ez téged nem érint, de a máj nem igazán díjazza a túlzott szeszfogyasztást, a dohányzást, sem pedig a mértéktelen evést. A máj az egyensúlyt és a mértéktartást kedveli (méreganyagok esetén a teljes vákuumot).

Milyen ételekkel járhatsz a májad kedvében?

A megfelelő folyadékbevitel (víz, víz, víz!) nagyon fontos, hiszen az a méregtelenítés alapja. Ügyelj rá, hogy egész nap folyamatosan igyál (ne csak este, amikor hazaérsz, és már majd’ szomjan halsz) összesen minimum napi 2,5-3 liter vizet (teát, limonádét, ha lehet, cukor nélkül). A víz mellett persze vannak olyan csodagyümölcsök –és zöldségek, amelyekkel szintén kedvezhetsz a májadnak. Ilyen a brokkoli, a karfiol (a bennük lévő flavonoidoknak és karotinnak köszönhetően), valamint a kel, a kelbimbó, a káposzta (a kéntartalom miatt), a fokhagyma, a tojás (értékes fehérjék és aminosavak), illetve az alma (szintén flavonoid- és pektintartalom).

Ezek fogyasztásával min-mind megköszönheted és támogathatod a májad áldásos tevékenységét. Mert bár tényleg nagyon szívó szerv, azért a gondoskodás és a törődés bizony neki is jól esik.

Érdekel a vendéglátás?

Tekintsd meg képzéseinket, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy ide kattintva add le a jelentkezésed akár most!

Telefon: +36-1-4035504, +36-1-4033585, +36-1-3185064

E-mail: info@gourmand-iskola.hu

Cím: 1165 Budapest, Veres Péter út 102.