Édesapád szerepe a te életedben

Neked milyen a kapcsolatod az édesapáddal? Milyen közös emlékeket őrzöl vele a gyermekkorodból? Számíthattál rá, támogatott, erősített, beszélgetett veled; vagy inkább sokszor volt távol (esetleg a munkája miatt), így nem alakulhatott ki valódi, szoros kapocs kettőtök között? Ha felnőttként úgy érzed, hogy nehézségeid vannak az emberi kapcsolataid terén, vagy nem vagy elég céltudatos, magabiztos, esetleg gondok vannak az önértékeléseddel, énképeddel, akkor bizony lehet, hogy ezek okát az édesapáddal való kapcsolatodban érdemes keresni.

Családi szerepek

A hagyományos családi szerepmodell szerint az apa a kenyérkereső, míg az édesanya a családi tűzhely őrzője. Apa dolgozik, hogy eltartsa a családot, anya pedig gondoskodik róla, hogy legyen az asztalon meleg vacsora, rend legyen és tisztaság. Azonban ez a modell jelentős átalakuláson megy keresztül, hiszen a legtöbb családban már az édesanya is munkát vállal, így az otthoni teendők is megoszlanak a családtagok között.

Érzelmi szempontok

Kétségkívül más szerep jut a két szülőnek érzelmi szempontokból is. Míg édesanyánk maga az óvó, féltő gondoskodás, édesapánk (jó esetben) a biztonság és a stabilitás megtestesítője. Édesapánktól olyan készségeket sajátítunk el, melyek nélkülözhetetlenek a felnőtté válás során. Ilyen például a függetlenség, a kockázatvállalás, az önmegvalósítás, az önrendelkezés, a célorientált gondolkodás, valamint saját erősségeink és korlátaink megismerése.

Egy metaforával élve, ahhoz, hogy a gyermek felnőtté válva szabadon repülhessen, az apjától kapja a szárnyait, miközben az anyja a földön maradva kifeszíti alá a védőhálót.

Ha egy kislány a fentieket nélkülözni kényszerül (tehát nincs az életében egy elfogadó, támogató, stabil apakarakter), akkor később nagyobb eséllyel alakulnak ki nála önértékelési problémák, ami mind céljai elérésében, mind a párkeresésben akadályozni fogják.

Sokan nincsenek tisztában az apa szerepének fontosságával, pedig egészséges személyiségfejlődésünk szempontjából semmivel és senkivel sem pótolható az édesapánk jelenléte, és a vele való tartalmas kapcsolat és a közös élmények.

Ha úgy érzed, hogy ebben hiányt szenvedtél, akkor érdemes foglalkoznod ezzel, akár felkeresned egy pszichológust, vagy más szakembertől segítséget kérned.

Érdekel a vendéglátás?

Tekintsd meg képzéseinket, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy ide kattintva add le a jelentkezésed akár most!

Telefon: +36-1-4035504, +36-1-4033585, +36-1-3185064

E-mail: info@gourmand-iskola.hu

Cím: 1165 Budapest, Veres Péter út 102.