Miért szeretjük annyira az édességet?

Számodra is ismerős az az érzés, amikor rátör az emberre a leküzdhetetlen édesség utáni vágy? Pláne szomorkás, esős napokon, vagy amikor rossz a hangulatunk. Ilyenkor úgy érezzük, hogy szükségünk van egy kis csokira vagy egy szelet tortára, hogy eloszlassuk a melankóliát. De vajon miért van ez így, és ellen kell-e állnunk a kísértésnek?

Evolúciós okok állnak a háttérben

Az édesség utáni vágynak többek közt evolúciós alapjai vannak. Az ember ízlelőrendszere ugyanis úgy van kódolva, hogy előnyben részesítse az édes ízeket (szemben mondjuk a keserűvel). Az édes íz ugyanis energiadús, szénhidrátban gazdag tápanyagra utal, amire a szervezetünknek szüksége van az egészséges működéshez.

Már csecsemőkorban is az édes ízeket kedveljük leginkább, hiszen az anyatej is édes, amivel a baba először találkozik. Ezzel szemben a keserű íz leginkább a természetben előforduló veszélyforrásokra, például a mérgező növényekre utal, ezért a legtöbb ember ösztönösen elutasítja.

Mit tegyek, ha rám tör az édesség utáni vágy?

Hódolj neki, csak ne vidd túlzásba. Ügyelj rá, hogy jó minőségű (lehetőleg le olcsó, agyon cukrozott) édességekkel csillapítsd. Az édesség utáni vágyat csillapíthatjuk gyümölcsökkel is, hiszen ezek is tartalmaznak fruktózt, ami azonban nem olyan káros az egészségre nézve, mint a finomított cukor. De nem kell megijedni, ha módjával fogyasztasz cukrot, többnyire abból sem lehet semmi probléma. A kulcs a mértéktartás!

Fontos a mértéktartás

Ellenben, ha túlzásba viszed a cukorfogyasztást, annak igen komoly egészségügyi következményei lehetnek. Az egyik leggyakoribb például a cukorbetegség kialakulása, de a túlzott édességfogyasztás (és a mozgásszegény életmód) elhízáshoz is vezethet, illetve nagyobb eséllyel alakul ki magas vérnyomás és megnőhet a koleszterinszint.

Tehát, ha úgy érzed, hogy csokira vágysz, akkor egészen nyugodtan elégítsd ki ezt a vágyad, csak lehetőség szerint ügyelj rá, hogy minőségi terméket fogyassz, és ne ess túlzásba a mennyiséggel. A csoki különben csökkenti a szervezetünkben a stresszhormon szintjét, így teljesen érhető, hogy időnként kedvet kapunk a fogyasztásához.

Érdekel a vendéglátás?

Tekintsd meg képzéseinket, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy ide kattintva add le a jelentkezésed akár most!

Telefon: +36-1-4035504, +36-1-4033585, +36-1-3185064

E-mail: info@gourmand-iskola.hu

Cím: 1165 Budapest, Veres Péter út 102.