Karácsonyi puncs recept

A karácsonyi ünnepeket bizony el sem tudnánk képzelni finom ételek, sütemények és italok nélkül. Az egyik ilyen ünnepi ital a puncs, ami világszerte nagyon kedvelt (szinte minden karácsonyi filmben jelen van), és valójában nem is nehéz elkészíteni! Pár perc alatt meg tudod csinálni, és az alkoholmentes változatból akár a gyerkőcök is ihatnak. Lássuk, hogyan készül a legfinomabb hagyományos puncs!

Hozzávalók:

  • 7 dl piros szőlőlé
  • 4 dl víz
  • narancslé
  • citromlé
  • 100 g kristálycukor (ízlés szerint kihagyható)
  • 4 db egész fahéj
  • 5 szem szegfűszeg
  • Gyümölcs ízlés szerint (körte, narancs, alma, málna, cseresznye – ez utóbbiakból akár a fagyasztott is megteszi)

Elkészítés:

Kockázd fel a gyümölcsöt, és tedd félre egy rövid időre. A többi hozzávalót tedd egy nagy edénybe, és forrald fel őket. Amint felforrt, már kész is van a puncs! A gyümölcsöket tedd poharakba, és öntsd rá az italt.

Ha még ízletesebb puncsot szeretnél, akkor a víz helyett használhatsz hozzá valamilyen gyümölcsteát is (például erdei gyümölcs teát).

Almabor

Ha pedig a puncs mellett még egy itallal szeretnél kedveskedni a szeretteidnek, akkor a narancslé helyett használj almalevet, így a végeredmény puncs helyett forró almabor lesz. A többi hozzávalót nem kell megváltoztatnod.

Áfonyás puncs

Az áfonyás puncshoz piros szőlőlé helyett használj fehér szőlőlevet, áfonyalevet és áfonyát. Pikánsabb, kicsit fanyarabb, izgalmasabb lesz az íze, mint a hagyományos puncsnak. Ha esetleg vendégeket vársz, akkor célszerű mindhárom változatot elkészítened, hogy mindenki kedvére választhasson, vagy akár mindhármat megkóstolhassa. Ügyelj rá, hogy az italokat jó minőségű gyümölcsléből készítsd.

A puncshoz nagyon jól illik valamilyen ünnepi sütemény, például a mézeskalács, ami szintén nem túl bonyolult. Ráadásul, a mézeskalács elég hosszú ideig, akár hónapokig is fogyasztható (persze, csak ha nem tojással díszíted). Bátran használj hozzá csillagánizst, gyömbért (friss gyömbért, ne szárítottat), szegfűszeget, fahéjat, ezek intenzív illata ugyanis az egész helyiséget betölti majd. A mézeskalácsból akár bájos kis házikót is készíthetsz, ezzel hamisítatlan ünnepi hangulatot teremtve a lakásban!

Érdekel a vendéglátás?

Tekintsd meg képzéseinket, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy ide kattintva add le a jelentkezésed akár most!

Telefon: +36-1-4035504, +36-1-4033585, +36-1-3185064

E-mail: info@gourmand-iskola.hu

Cím: 1165 Budapest, Veres Péter út 102.