Óvatosan a tanácsokkal

Én a te helyedben…- ismerős számodra ez a mondat? Ha igen, akkor sokszor hallod, és frászt kapsz tőle, vagy inkább te vagy az, aki tanácsokat osztogat? A tanácsokkal nagyon óvatosan kell bánni, hiszen még ha őszinte jószándék is vezérel bennünket (ami nyilván így van) – akkor is balul sülhetnek el. Ebből a bejegyzésből most megtudod, hogy miért.

Nem ismered pontosan a másik érzéseit

Bármilyen közel is álltok egymáshoz, és bármilyen részletgazdag is a történet, amit hallasz, akkor sem ismerheted minden apró momentumát. Nem tudhatod pontosan, hogy mi zajlik a másik ember fejében, lelkében, általában nem lehetsz teljesen képbe az előzményekkel, és valószínűleg még kevésbé tudod, hogy a történet többi szereplője hogyan érez és mit gondol. Ezért nagyon merész és meggondolatlan húzás megmondani valakinek, hogy te mit tennél az ő helyében. Hiszen egyszerűen nem vagy, és nem is lehetsz az ő helyében…

Ezen ne idegeskedj!

Ez a mondat nem megnyugtató, hanem lekicsinylő, és ezt bárki alátámasztja, aki hallotta már. A „ne idegeskedj” nem azt kommunikálja, hogy itt vagyok, számíthatsz rám, meghallgatlak és segítek neked, hanem egész egyszerűen azt, hogy „tök idiótának nézlek, amiért ezen a kis semmiségen kattogsz”. Ha valaki ideges, feszült, akkor ahhoz általában minden joga megvan, és attól biztosan nem fogja magát jól érezni, ha felszólítod, hogy ne idegeskedjen.

De akkor hogyan?

A kulcs az értő figyelem. Ha valaki megtisztel a bizalmával, és a segítségedet kéri, akkor hallgasd meg, hallgasd végig türelmesen, értelmezd, amit mond, és inkább próbálj meg olyan kérdéseket feltenni, amelyek közelebb viszik őt a problémája megoldásához. Sokszor már önmagában az sokat segít, ha teret adunk neki, hogy megnyíljon, és kibeszélje magából, hogy mi nyomja a lelkét. A beszéd során új nézőpontok tűnhetnek fel a számára, új összefüggéseket pillanthat meg (akár anélkül is, hogy ehhez te bármit hozzátennél). Lehetséges, hogy a történet végére ő maga találja meg a számára legjobb megoldást.

Érdekel a vendéglátás?

Tekintsd meg képzéseinket, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy ide kattintva add le a jelentkezésed akár most!

Telefon: +36-1-4035504, +36-1-4033585, +36-1-3185064

E-mail: info@gourmand-iskola.hu

Cím: 1165 Budapest, Veres Péter út 102.