Te mennyire vagy spontán?

Mikor volt utoljára egy igazán spontán napod, spontán délutánod, amit nem terveztél meg előre? esetleg te is azok közé tartozol, akik hetekre előre teleírják a naptárat, és inkább minden percüket előre megtervezik- csak nehogy semmittevésbe fulladjon a szabadidejük? A legtöbb ember ilyen, sőt, egyre ilyenebb, noha a spontaneitásnak nagyon fontos szerepe lenne a személyiségünk fejlődésében és a jólétünkben.

Manapság egyre kevésbé bízunk bármit a véletlenre, sokkal inkább hajlamosak vagyunk túltervezni, túlgondolni az életünket. Ez azonban gúzsba köt. Így szinte észrevétlenül csúszunk bele az állandó hajszába; folyton rohanunk magunk után, állandóan attól rettegünk, hogy lemaradunk valamiről vagy elkésünk valahonnan. Ez pedig hosszú távon bizony szorongáshoz is vezethet.

A kockázatvállalás, a felfedezés öröme

Az állandó tervezésnek persze megvan a pozitív oldala, ami nem más, mint a kontroll érzése. Ha mindent megtervezek, akkor úgy érezhetem, hogy én uralom az életem eseményeit, minden úgy zajlik, ahogy én akarom… Pedig, ha belegondolunk, milyen felszabadító érzés időnként csak felfeküdni a hullámokra, és ringatózni, sodródni az árral.

Kell az egyensúly

Persze nem lehet tervek és ütemezés nélkül, egyik napról a másikra létezni ebben a világban. Időbeosztásra, tervezésre egyértelműen szükség van, ha az ember nem akarja, hogy egyszerűen szétessenek körülötte a dolgok. Azonban a spontaneitás legalább ennyire fontos! Ugyanis a spontán pillanatokban a bennünk rejlő kreativitás szárnyra kap; ahogyan lekerülnek rólunk a mindennapok béklyói, érezhetően felszabadulunk, kiszabadulnuk abból a mókuskerékből, amelyben a hétköznapokat töltjük.

Ne mondj nemet azonnal

Ne hátrálj ki a spontán programokból, az előre nem tervezett lehetőségekből. Mérlegelj, hogy megteheted-e, hogy az adott pillanatban spontán légy, de ne használd kifogásként a mindennapi elfoglaltságokat. Ne bújj el mögéjük, inkább légy nyitott az új, jó, váratlan dolgokra. Hagyd, hogy ezek egyszerűen csak megtörténjenek veled. Ne állj ellen, hiszen megérdemled, hogy időnként legyen egy-egy előre nem tervezett, spontán napod, ami sehogyan sem illeszthető rá életed monoton számegyenesére. A nyitsz a világra, meglátod, a világ is nyitni fog rád!

Érdekel a vendéglátás?

Tekintsd meg képzéseinket, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy ide kattintva add le a jelentkezésed akár most!

Telefon: +36-1-4035504, +36-1-4033585, +36-1-3185064

E-mail: info@gourmand-iskola.hu

Cím: 1165 Budapest, Veres Péter út 102.