Így melegítsd az ételeket

A környezetkímélő „zero waste” életmódhoz bizony a szelektív hulladékgyűjtésen és a tudatos vásárláson kívül az is hozzá tartozik, hogy lehetőség szerint nem dobunk ki ételt. Ez pedig nem csupán azt jelenti, hogy mindenből csak annyit vásárolunk, amit el is fogyasztunk, hanem, hogy körültekintéssel kezeljük a maradékokat is. Ha ugyanis a készételek tárolásának és melegítésének megfelelő módját választod, akkor néhány nap elteltével is finomak, frissek, szaftosak maradnak. Te pedig jóízűen elfogyaszthatod ahelyett, hogy olyan érzésed lenne, hogy száraz, szottyos maradékot eszel… Lássuk hát, hogy hogyan kezelheted, tárolhatod, melegítheted a maradékot, hogy az akár napokig megőrizze frissességét.

Már rögtön a főzés után érdemes ügyelned rá, hogy mit fogsz kezdeni a maradékkal. Amit ugyanis nem eszel meg azonnal, azt célszerű az elkészítést követő 2 órán belül betenni a hűtőbe. Így ugyanis az ételben nem kezdenek elszaporodni a baktériumok, azaz friss marad.

És bár sokkal egyszerűbb abban a lábasban betenni a hűtőbe, amiben elkészítetted, ezt mégsem ajánljuk, ahogyan azt sem, hogy tányéron tedd be. Ezek helyett használj inkább légmentesen záródó műanyag vagy üveg ételhordót vagy tároló edényt. Persze a több edény használata több mosogatást is jelent, így azonban egyrészt megelőzöd, hogy „kajaszag” legyen a hűtőben, másrészt a főtt étel is tovább megőrzi majd a frissességét.

Melegítés során a kész ételt minimum 70 Celsius-fokra hevítsd, akár tűzhelyen akár a mikrohullámú sütőben. Ha biztosra akarsz menni, akkor célszerű beszerezned egy ételhőmérőt. Érdemes minden esetben letakarva melegítened az ételt, ezzel megelőzheted, hogy kiszáradjon, ráadásul, ha letakarod, akkor egyenletesebben is melegszik. Viszont, ha mikróban melegíted, akkor nem használhatsz fémből készült fedőt vagy alufóliát – viszont szuper mikrózható edényeket lehet kapni!

Persze ezek az eszközök (hőmérő, edények) igényelnek egy kis anyagi ráfordítást, de ezeket elegendő egyszer megvásárolni, utána pedig hosszú éveken át kiszolgálnak. (Illetve, arról se feledkezzünk meg, hogy a kidobott étel = kidobott pénz, tehát még takarékossági szempontból is megéri beszerezni ezeket.)

Érdekel a vendéglátás?

Tekintsd meg képzéseinket, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy ide kattintva add le a jelentkezésed akár most!

Telefon: +36-1-4035504, +36-1-4033585, +36-1-3185064

E-mail: info@gourmand-iskola.hu

Cím: 1165 Budapest, Veres Péter út 102.