Ezért érdemes naplót írnod

A naplóírásnak számos pozitív hatása van. Segít átlátni és rendszerbe foglalni a gondolatainkat, segít átlendülni egy-egy problémán. Segít kicsit kívül helyezkedni a mindennapjainkon, rávilágít bizonyos ok-okozati összefüggésekre. Megnyugtat, ellazít, így az esti naplóírás javítja az alvás minőségét is. De nem mindegy ám, hogy hogy csinálod. Ebben a bejegyzésben ahhoz adunk néhány tanácsot, hogy hogyan érdemes naplót írnod.

Kedves Naplóm!

Az első és a legfontosabb, hogy mielőtt elkezdesz írni, zárj ki minden zavaró tényezőt. Keress egy csendes, békés sarkot a lakásban, ahol biztosan nem fog zavarni senki. Ha jól esik a háttérzaj, akkor elindíthatsz valamilyen zenét, de attól óva intünk, hogy naplóíráshoz bekapcsold a TV-t, az ugyanis elvonja a figyelmed a gondolataidról.

Fontos, hogy az igazi, valódi naplót csak saját magadnak írod. Ezért vagy nyiss egy külön dokumentumot neki a számítógépeden, vagy (és ez talán még jobb) fogj egy füzetet (akár zárható füzetet), amibe a naplódat írod majd. Az online platformok is megfelelhetnek, bár akkor fennáll a veszély, hogy más is megtalálja és beleolvas, ez pedig akkor nem napló lesz, hanem blog.

Engedd szabadjára az érzéseidet és a gondolataidat. Nem kell cenzúrázni, ahogyan irodalmi magaslatokra sem kell törnöd. Persze klassz, ha tudsz választékosan fogalmazni, és nincs helyesírási hiba a naplódban, de most nem az a cél, hogy kifogástalan szöveget alkoss. A cél az, hogy megéld, megfogalmazd és kiírd magadból az érzelmeidet.

Milyen gyakran írjunk naplót?

Amilyen gyakran jól esik. Ahhoz, hogy megtapasztald a pozitív hatásait, célszerű ezt az elfoglaltságot rendszeressé tenni, és legalább heti 3-4 alkalommal időt szentelni rá. Ha viszont úgy érzed, hogy nincs mondanivalód, akkor ne kötelezd magad írásra. Különben nem muszáj ám kizárólag szövegekben gondolkodnod, lesznek olyan napok, amikor talán a rajzolás vagy a firkálás esik majd jól. Firkálj nyugodtan, ne feledd, senki sem fogja ellenőrizni, számonkérni vagy leosztályozni a naplódat. Esetleg majd te leszel az, aki pár év múlva előveszi, és elolvassa, hogy egykor mi foglalkoztatott, milyen problémákkal küzdöttél. Biztosan izgalmas utazás lesz.

Érdekel a vendéglátás?

Tekintsd meg képzéseinket, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy ide kattintva add le a jelentkezésed akár most!

Telefon: +36-1-4035504, +36-1-4033585, +36-1-3185064

E-mail: info@gourmand-iskola.hu

Cím: 1165 Budapest, Veres Péter út 102.