Így óvd meg az önértékelésedet

Vannak olyan ismerőseink, akiknek sosem leszünk elég jók. Lehet ez egy közelebbi barát, vagy családtag, sőt, akár a párunk is. Ők mindig találni fognak valami kivetni valót a viselkedésünkben, a magatartásunkban vagy éppen az öltözködésünkben. Sosem fognak tudni maradéktalanul együtt örülni velünk a sikereinknek, mindig lesz valami, amit szerintük jobban vagy másként kellett volna csinálunk. És ha hagyjuk, akkor könnyen elbizonytalaníthatnak, lelombozhatnak. De vajon érdemes egyáltalán rájuk odafigyelnünk?

Nézd meg, hogy ki mondja!

Ha kritikát hallasz, először mindig azt nézd meg, hogy ki mondja. És aki mondja, vajon ügyesebb, kitartóbb, szorgalmasabb, sikeresebb nálad? Érdemes odafigyelni a véleményére, érdemes megfogadni a tanácsait? Nem lehetséges, hogy pusztán az irigység beszél belőle? Ezeket mindenképpen mérlegeld, mielőtt esetleg rosszul éreznéd magad a neked címzett kritika miatt.

A kritikából tanulhatunk

Azt se feledd, hogy a kritika nem feltétlenül rossz. Nem csak romboló, hanem építő jellegű kritika is van, amit átgondolva bizony sokat tanulhatunk belőle, hogy legközelebb már ne kövessük el ugyanazokat a hibákat, és még többet hozhassunk ki önmagunkból. A kritika azért nem mindig rossz szándékból fakad, sőt! A legtöbb esetben érdemes meghallgatni és elgondolkodni rajta.

Ha mégis az irigység motivál

Ha azonban úgy ítéled meg, hogy a kritika nem jó szándékból fakad, akkor jobb nem foglalkozni vele. Mindenkinek úgysem tudsz megfelelni, és szerencsére nem is kell. Az a lényeg, hogy te azt érezd, hogy a legjobb tudásod szerint teljesítettél. Mindig lesz, akinek nem tetszik amit csinálsz, de ha te biztos vagy magadban, akkor az ilyen véleménnyel nem kell foglalkoznod, és nem szabad hagyni, hogy kedved szegje mások negatív megítélése. Támaszkodj a saját értékrendedre, meríts a belső harmóniából, és engedd el a füled mellett a rosszindulatú megjegyzéseket. Az a fontos, hogy te tisztában legyél a saját képességeiddel, a saját értékeiddel, és törekedj rá, hogy mindig a maximumot nyújtsd. Ne feledd: mindenki hibázik. A hibák pedig azért vannak, hogy tanuljunk belőlük.

Érdekel a vendéglátás?

Tekintsd meg képzéseinket, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy ide kattintva add le a jelentkezésed akár most!

Telefon: +36-1-4035504, +36-1-4033585, +36-1-3185064

E-mail: info@gourmand-iskola.hu

Cím: 1165 Budapest, Veres Péter út 102.