Milyen a jó tanár?

Mitől lesz valaki jó tanár, jó pedagógus? Vajon milyen a jó tanár a pályatársak, az intézmény, a diákok és a szülők szemével nézve? Egyáltalán eltérnek ezek a szempontok, vagy inkább megegyeznek? Ebben a bejegyzésünkben azt a kérdést járjuk körbe, hogy mitől lesz valaki igazán jó tanár – mind a diákok, mind a kollégák, mind pedig a szülők szemében.

A jó tanár képes felkelteni a diákok érdeklődését

Persze nyilván nem minden diákot köt le a fizika, mégis egy jó tanártól elvárható, hogy képes legyen felkelteni és fenntartani a diákjai érdeklődését. Ehhez pedig elsősorban az kell, hogy ő maga lelkes, szenvedélyes, alázatos és hiteles legyen. Ha a diákok azt látják, hogy a tanár szinte rajong a saját tantárgyáért, akkor ez az érzés (bizonyos mértékben) rájuk is átragad.

A jó tanár felkészült és hiteles

Persze ez nem jelenti, hogy minden létező kérdésre azonnal képes válaszolni, és ez bizonyos kereteken túl nem is várható el tőle. Viszont az igen, hogy folyamatosan képezze magát, lépést tartson az ő területét érintő változásokkal, újdonságokkal, és képben legyen a szakmai hírekkel. Ha pedig valamit nem tud, azt írja fel magának, és nézzen utána, hogy meg tudja válaszolni a diákok kérdéseit.

A jó tanár gondolkodni tanít

Ahelyett, hogy szóról szóra bemagoltatná a tanulókkal a könyvet, inkább rávilágít bizonyos összefüggésekre, és megtanít ezek mentén, rendszerben gondolkodni. Nem fojtja el az egyéni véleménynyilvánítást, nem torolja meg az ellenvéleményt. Helyet ad a vitának, az érvelésnek és demokráciát teremt az osztályban.

A jó tanár empatikus de következetes

Nagyon fontos az arany középút. A diákok bizalmát és tiszteletét azzal sosem fogjuk megszerezni, ha hagyjuk őket a fejünkre nőni, de tény, hogy a tanításhoz empátiára is szükség van. A jó tanár nem feltétlenül szigorú, de minden esetben következetes.

 

„A középszerű tanár magyaráz. A jó tanár indokol. A kiváló tanár demonstrál. A nagyszerű tanár inspirál.”

(William Arthur Ward)

Tekintsd meg nappali/ esti, ingyenes képzéseinket!

Kérdés esetén keress bennünket bizalommal!

Telefon: +36-1-4035504, +36-1-4033585

E-mail: info@gourmand-iskola.hu

Cím: 1165 Budapest, Veres Péter út 102.