A tudatalatti hatalma

Gyakran vannak megérzéseid, intuícióid, és hallgatsz is rájuk? Vagy inkább az a fajta vagy, aki a rendelkezésre álló információk alapján mérlegel és hozza meg a döntést? Ösztönös vagy, intuitív vagy megfontolt típus?

Nyugi, erre a kérdésre nincs jó válasz.

Sőt, valójában senki sem tartozik vegytisztán és kizárólag az egyik vagy a másik kategóriába. Mindannyiunknak vannak ösztönei, melyek évezredek során ivódtak belénk (például stresszhelyzetben az úgynevezett üss vagy fuss reflex, ami ugye adott pillanatban azonnali cselekvésre vagy menekülésre ösztönöz), megérzései (amikor nincs racionális oka egy-egy villásnak) és bizonyos helyzetekben nyilván mindannyian hozunk megalapozott, racionális döntéseket.

És ez így van jól.

A kulcs inkább a felismerés. Megesik, hogy tudatos szinten nem értjük a reakcióinkat, nem értjük, hogy miért pont így vagy úgy érzünk valamivel kapcsolatban:

  • Nagyon feszültnek érzem magam.
  • Miért? Mi a baj?
  • Nem tudom, csak feszült vagyok…

Ismerős ez a párbeszéd? Éreztél már hasonlót? Rossz passzban vagy, de nem tudnád meghatározni a pontos okát, nem tudod, hogy mi váltja ki benned a rossz érzéseket. Látszólag semmi okod rá, hogy levert legyél, vagy keserű legyen a hangulatod, de valami mégsem stimmel… Vagy homlokegyenest másként cselekszel egy adott helyzetben, és nem tudod, hogy mi okból.

Ilyenkor bizony a tudatalattid tör utat magának. Ilyenkor veszik át az irányítást az emlékekből fakadó beidegződések, szokások, blokkok, esetleg érzelmi terhek. Szánj egy kis időt magadra és ezek megértésére. Mélyülj el a gondolataidban, és próbáld felfedni ezeknek az ösztönösnek tűnő vagy érthetetlen reakcióknak és gondolatoknak a gyökerét, miértjét. Ennek remek eszköze, ha lelassítasz, elcsendesíted magad körül (és magadban) a zajokat, esetleg meditálsz.

Ha ezeket sikerül értelmezned, az hatalmas lépés az önismeret irányába, hiszen egészed addig rejtett összefüggésekre fogsz rábukkanni, amelyek segítenek megérteni önmagad és a saját viselkedésed. Onnantól, hogy definiálod ezeket és magadhoz ragadod az irányítást felettük, a kezedben lesz a kulcs, hogy felszabadulj és változtatni tudj.

Tekintsd meg nappali/ esti, ingyenes képzéseinket!

Kérdés esetén keress bennünket bizalommal!

Telefon: +36-1-4035504, +36-1-4033585

E-mail: info@gourmand-iskola.hu

Cím: 1165 Budapest, Veres Péter út 102.