Te mit változtatnál magadon?

Az emberek nagyrésze (kiugróan magas százaléka) valamilyen szempontból elégedetlen a külsőjével. A legtöbben fogyni szeretnének, sokan szívesebben lennének magasabbak, izmosabbak; az egyenes hajúak göndör tincsekre vágynak, a barnaszeműek pedig hűvös kék szemszínre (és fordítva). Ez mindig is így volt, manapság azonban a social media (és a képekhez használt filterek) gondoskodnak róla, hogy mindannyian rosszul érezzük magunkat a bőrünkben.

Vannak persze reális és irreális vágyak. Amíg az ember az egészség határain belül pár kilótól kíván megszabadulni, és ez ügyben tenni is hajlandó, azzal a világon semmi gond nincs. Ha napszítta hajkoronára vágyik, és elmegy melíroztatni, az is belefér. De amikor már a téves énképünk rabjává válunk, és folyamatosan másokhoz hasonlítjuk magunkat; amikor csak szétfilterezett fotókat osztunk meg magunkról az Instán, az már komoly probléma.

Amerikában több orvos is beszámolt róla, hogy fiatal pácienseik a saját szerkesztett fotójukkal állnak eléjük, hogy ilyen külsőt szeretnének. Karakteresebb, pirosabb orcát, nagyobb, cicaívű szemeket. Jól tudják, hogy ezek a képek nem a valóságot tükrözik (hiszen ők maguk szerkesztették), tisztában vannak vele, hogy a fotó manipulált, és a rajta lévő ember nem létezik, mégis úgy akarnak kinézni. Végül nem értik, hogy a plasztikai sebész miért nem vállalja a beavatkozást, és sértődötten kullognak haza.

Régebben voltak a nyakigláb barbie babák, de akkor még tudtuk, hogy az a forma, az az alak lehetetlen, mert az emberi lény nem így van összerakva; mások az arányok, más a test. Most viszont már annyira belehajszoltuk magunkat ebbe az őrületbe, hogy hajlamosak vagyunk még akkor is megfeledkezni erről, ha egy ingyenes alkalmazással mi magunk kerekítettünk Pocahontas-szemeket és Ariel-derekat saját magunknak – ami már tényleg teljes agyrém.

Mit tehetünk, hogy ne szippantson be ez az őrület?

Könnyű mondani, hogy fogadd el önmagad – mondják is sokan, épp csak azt nem árulják el, hogy azt hogyan kell csinálni. Hogyan kell nem feszengeni, ha csak 160 centi magasra nőttünk, ha nagyobb a lábunk mint a barátnőnké, ha nem jön ránk a 34-es farmer? Nem feszengeni úgy kell, hogy nem feszengsz és kész. Nem támasztasz magad felé irreális elvárásokat, és arra vagy büszke, amilyen vagy. Megismered és megkedveled önmagad, tisztába kerülsz a saját értékeiddel, tudomásul veszed, hogy van aki így, más pedig máshogyan szép. És nem hasonlíthatod magad Insta-celebekhez (mert akit a képen látsz, az a valóságban különben sem létezik).

Tekintsd meg nappali/ esti, ingyenes képzéseinket!

Kérdés esetén keress bennünket bizalommal!

Telefon: +36-1-4035504, +36-1-4033585

E-mail: info@gourmand-iskola.hu

Cím: 1165 Budapest, Veres Péter út 102.