A napozásról röviden

Évről évre egyre többször halljuk, hogy ne tartózkodjunk huzamosabb ideig a nyári napon, mert veszélyes. Gyerekkoromban még úgy volt, hogy délben nem ajánlott napon lenni. Aztán, hogy délben tilos napon lenni. Aztán ez a „dél”, mint intervallum egyre nőni kezdett. Ma már azt mondják, hogy 11-15 óra között kerüljük el a napot, miközben mind szép barna bőrszínre vágyunk. De ha el kell kerülni a napot, akkor hogyan szerezhetünk természetes barnaságot? Hogyan ajánlott „egészségesen” napozni?

A legszigorúbb válasz, hogy sehogy. A barna szín ugyanis nem egészséges. A napon a bőröd azért kezd el barnulni, hogy megvédjen a leégéstől; ez egy vészhelyzet, egy válaszreakció a túlzott napfényre, és lehet, hogy szép a napbarnított bőrtónus, de távolról sem egészséges.

Sokan esküsznek a szoláriumra is; mielőtt beköszönt a nyár, elmennek néhányszor szoliba, hogy szerezzenek „egy kis alapszínt”, bízva abban, hogy ez megóvja majd őket a napégéstől. Ki kell, hogy ábrándítsalak, ugyanis sajnos ez sem így működik.

A legjobb, ha lemondasz a nyári napon szerzett barna színről, és inkább behúzódsz az árnyékba, hiszen az UVA és UVB sugárzás nagyon komoly károkat képes okozni hosszútávon, sőt, akár bőrrák is kialakulhat. Persze nem kell ennyire messzire mennünk, a rákról különben is valamiért mindenki azt gondolja, hogy „vele ez nem történhet meg”. Viszont a bőröregedésről és a pigmentfoltok kialakulásáról senki sem gondolja ezt, mégpedig a napsugárzás ezekkel is összefüggésben van. Aki sokszor tölt huzamosabb időt a tűző napon (és mindegy, hogy leég, vagy csak szépen lebarnul), az számoljon nyugodtan a pigmentfoltok megjelenésével, és az idő előtti bőröregedéssel is.

A napbarnított bőr pusztán divat. Trend, olyan, akár a trapézfarmer vagy a platformszandál. És a trendek egyik legfontosabb jellemzője, hogy nem tartanak örökké. Mi történhet akkor, ha idén nem napozol, és ezzel nem teszed kockára a bőröd egészségét? Talán elkerül majd egy-két „de jó színed van!” mondat… De ez még mindig kisebb veszteség és kisebb probléma, mint amit a napégés tud okozni, nem?

Tekintsd meg nappali/ esti, ingyenes képzéseinket!

Kérdés esetén keress bennünket bizalommal!

Telefon: +36-1-4035504, +36-1-4033585

E-mail: info@gourmand-iskola.hu

Cím: 1165 Budapest, Veres Péter út 102.