Így legyél jó hallgatóság

Ha egy barátunk megnyílik előttünk, és beavat a problémáiba, akkor bizony időnként nagyon nehéz jól reagálni. Megesik, hogy még a legjobb szándék és tévútra visz, és a beszélgetés balul sül el. Íme néhány tanács, hogy hogyan fogadd, ha valaki a gondjairól beszél neked.

Értő figyelem

Az első és legfontosabb, hogy szenteld neki minden figyelmed. Közben tilos telefont nyomkodni, fél szemmel a TV-t nézni vagy épp bármivel babrálni. Fontos, hogy a beszélgetőpartnered érezze, hogy minden idegszáladdal rá figyelsz. Ennek remek módja, ha keresed vele a szemkontaktust, esetleg időnként bólintasz, hogy jelezd, érted, amit mond. Ha valami nem világos, akkor nyugodtan tegyél fel kérdéseket, hiszen ezekkel is arról biztosítod, hogy minden részlet érdekel.

Tanácsok nélkül

Nem mindig van szüksége tanácsra annak, aki válaszút elé érkezett, és nem tudja, hogy mit csináljon. Az „én a te helyedben…” kezdetű mondatok a legtöbb esetben rosszul sülnek el. Ahelyett, hogy tanácsokat osztogatunk, inkább hagyjuk, hogy mindent kiadjon magából és megkönnyebbüljön. Az is lehet, hogy a beszélgetés végére ő maga fog ráébredni a megoldásra. Arról nem is beszélve, hogy tanácsokat osztani hatalmas felelősség. Képzeld el, ha esetleg rossz tanácsot adsz, és ő megfogadja, akkor bizonyos szempontból te leszel a felelős a negatív végkifejletért.

Nem szabad ítélkezni

A „te nem vagy normális” vagy a „mégis miért nem figyeltél jobban” és ezekhez hasonló mondatok igazán megsemmisítően hatnak arra, aki amúgy is a padlón van. Hidd el, pont elég rosszul érzi magát most anélkül is, hogy te megfogalmaznád, hogy ő a hibás…

Ráadásul, ahogyan szokták mondani, ami történt, megtörtént, azon már úgyse lehet változtatni. Úgyhogy ahelyett, hogy a múlton rugóztok, inkább abban segíts neki, hogy kitalálja, hogyan változtathat a helyzetén. Ne a problématudatot erősítsd benne, inkább próbáld őt elvezetni a megoldásig. Ennek remek módja, ha megtanulsz jól kérdezni. Így ő maga fogja megtalálni a kérdéseire a saját válaszait, és hidd el, sokkal hálásabb lesz érte, mintha megmondtad volna, hogy hogyan kellene (vagy kellett volna) cselekednie.

Tekintsd meg nappali/ esti, ingyenes képzéseinket!

Kérdés esetén keress bennünket bizalommal!

Telefon: +36-1-4035504, +36-1-4033585

E-mail: info@gourmand-iskola.hu

Cím: 1165 Budapest, Veres Péter út 102.