Ezeket az élelmiszereket ne tárold sokáig

Te is azok közé tartozol, akik ahelyett, hogy kétnaponta boltba szaladgálnak, inkább szereted hetente egyszer letudni a bevásárlást? Persze, hiszen ez így időtakarékos. Viszont van néhány élelmiszer, amit nem érdemes sokáig tárolnod a hűtőben; sőt, olyanok is akadnak, amit célszerű még a vásárlás napján felhasználnod, vagy betenned a mélyhűtőbe. Ebből a bejegyzésünkből megtudod, hogy melyek a legszeszélyesebb, azzal, a legkevesebb ideig tárolható élelmiszerek. Mégpedig ezt jó ha tudod, hiszen ha ezeket a lejárati idő után fogyasztod, akkor bizony betegséget okozhatnak.

Sajtok

A sajtok esetében meg kell különböztetnünk lágy- és kemény sajtokat. Míg a kemény sajtokat akár több héten át is gond nélkül tárolhatod a hűtőben, a légy sajtok bizony könnyen, gyorsan megromlanak. A lágy sajtok közé soroljuk például a ricottát, a krémsajtot vagy a kecskesajtot. Minél lágyabb egy sajt állaga, annál kevesebb ideig ajánlatos tárolni, a lejárati idő eltelte után pedig azonnal ki kell dobni.

Szószok, öntetek

Ez egy nagyon becsapós kategória, míg ugyanis a mustár nagyon sokáig eláll, a majonéz még hűtőben tartva is aránylag gyorsan megromlik. Tehát, lehet, hogy nagyon vonzó a takarékos, nagyobb kiszerelés, ha nem fogyasztjátok el belátható időn belül, akkor nem érdemes azt választanod. A legkedveltebb szószokat és önteteket felbontás után az alábbi ideig tárolhatod hűtőben:

  • mustár: 1 év
  • ketchup: 6 hónap
  • majonéz: 2 hónap
  • salsa szósz: 1-2 hónap
  • BBQ szósz: 4 hónap

Húsok és halak

A boltban vásárolt friss hal és hús gyakran a csak a lejárati idő előtt 1-2 nappal kerül ki a polcokra, tehát gyakorlatilag esélyed sincs „időben megvásárolni”. Ezekkel akkor jársz a legjobban, ha még a vásárlás napján felhasználod, vagy azonnal beteszed a mélyhűtőbe. A húsok és a halak ráaásul nagyon könnyen megfertőződhetnek szalmonellával, E.coli- vagy más baktériumokkal, tehát ebből a szempontból igen veszélyesek. Ajánlott a sütés- főzés során meghőmérőt is használni, hogy pontosan tudd ellenőrizni, hogy az adott hús elérte-e a kellő hőfokot, ami kiirtja a baktériumokat.

Tekintsd meg nappali/ esti, ingyenes képzéseinket!

Kérdés esetén keress bennünket bizalommal!

Telefon: +36-1-4033585, +36-30-1952790

E-mail: info@gourmand-iskola.hu

Cím: 1165 Budapest, Veres Péter út 102.